A Magyar „Klezmerkirály” a Torontói filmfesztiválon

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 10. Meghívták Kanadába, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra Jávori Ferencet-Fegyát, a Budapest Klezmer Band alapítóját és vezetőjét abból az alkalomból, hogy a vasárnap kezdődő fesztiválon bemutatják az Egy ember Munkácsról című, róla készült portréfilmet.

  Jávori Ferenc (Fegya)  
  Jávori Ferenc (Fegya)  

Jávori Ferenc elmondta az MTI-nek, hogy Yale Strom amerikai rendező pár éve készítette vele az egy órás portréfilmet, amely munkácsi gyerekkoráról, a gyökerekről, a kulturális kincsnek számító kárpátaljai klezmer zene magyarországi átültetéséről szól, arról, hogy 1990-ben megalakította a Budapest Klezmer Band-et.

Fegya arról is beszélt, hogy a kanadai fesztiválra 50-60 film pályázott, 16-ot válogattak be, köztük az Egy ember Munkácsról című alkotást. Rajta kívül meghívták Torontóba a zenekarból Nagy Anna harmonikást és Gazda Bence hegedűst, s a filmbemutató előtt eljátszanak majd egy-két számot. A vetítés után Jávori Ferenc beszélgetni fog a közönséggel. Interjút kért tőle a torontói televízió és a Magyar Házban szintén fellép két társával együtt.

Tavaly Fegya megírta és bemutatták az első klezmer musicalt, a Menyasszonytáncot, amely már a 75. előadásnál tart. Korábban a Győri Balett társulata adta elő a Purim című darabot, amelyet klezmer zenére koreografáltak, és amelyet nagy sikerrel játszottak New Yorkban, Londonban, Moszkvában, Rómában és Amszterdamban is. A Hegedűs a háztetőn című musicalban, amelyet több mint 240-szer adtak elő a Madách Színházban, a Budapest Klezmer Band élő zenét produkált a színpadon.

Jávori Ferenc-Fegya arra a legbüszkébb, hogy sikerült ötvöznie a klezmert a komolyzenével Klezmer-szvit című szerzeményében, amelyet a Liszt Ferenc Kamarazenekarral adtak elő. A bemutató 2001-ben volt a Zeneakadémián.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]