A legjobb hír csak annyi: a tárgyalás folyik

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Hosszabb idő óta folytatnak tárgyalásokat a zsidó szervezetek képviselői a magyar kormánnyal a zsidó közösségnek nyújtandó kártérítés ügyéről.

A múlt évben és ez év elején több tárgyalásos forduló zajlott le, de eredmény nem született, mert a nemzetközi zsidó szervezetek ugyanebben a témakörben párhuzamos tárgyalásokat folytattak.

Az ügyben új fejleményt jelent a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének és a Nemzetközi Zsidó Kártérítési Szervezet (WJRO) jeruzsálemi tárgyalása, ahol megegyezést kötöttek a közös fellépésről.

E megállapodás szerint a MAZSIHISZ elismeri a WJRO-t mint a nem Magyarországon élő zsidóság képviselőjét, míg a WJRO elismeri a MAZSIHISZ-t mint a Magyarországon élő zsidóság képviselőjét kártérítési ügyekben, és megállapodtak abban, hogy az igények érvényesítésére közös bizottságot hoznak létre, továbbá, hogy érdemi kérdésekben a magyar kormánnyal csak e közös bizottság útján tárgyalnak.

A megállapodást május végén jóváhagyta a MAZSIHISZ vezetősége, majd azt ismertették a többi zsidó szervezet képviselőjével, felkérve őket, hogy ettől függetlenül működjenek együtt a Zsidó Helyreállítási Alap Intézőbizottságának felállításában, hogy a jövőben majd visszakerülő vagyont ez a szervezet tudja megfelelő módon felhasználni.

A tárgyalások nem vezettek eredményre a magyarországi zsidó szervezetek között, mert a résztvevők különböző ál­láspontot képviselnek a felállítandó bizottság létszámát s az arányokat illetően, valamint kölcsönösen vitatják egymás képviseleti jogosultságát.

A Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete a Keresztény Nemzeti Egyesülés tagja általánosságban vitatja, hogy bárki rajtuk kívül jogosult lenne a magyarországi zsidóságot képviselni. Bármiféle tárgyalást elutasítanak, és követelik, hogy csak velük tárgyaljanak az érintett külföldi és belföldi szervezetek. A MUSZOE pert is indított a bíróságon és keresetlevelében azt kéri, állapítsák meg, miszerint a MAZSIHISZ mint hitbuzgalmi szervezet, kizárólag vallási kérdésekkel jogosult foglalkozni, így a kártérítési ügyekben nem járhat el.

A WJRO és a MAZSIHISZ által létrehozott közös bizottság ezalatt egy ízben már tárgyalásokat folytatott Szabó Iván pénzügyminiszterrel, amelyen alapvető elveket igyekeztek tisztázni. Megegyezésre jutottak, mely szerint a közös bizottságnak elő kell terjesztenie a kutatási igényeket, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően a levéltárakba a megbízottak bejuthassanak. A tárgyalás kezdete óta szakértői szinten folyik annak tisztázása, milyen levél- és irattárak átvizsgálása szükséges ahhoz, hogy a kártérítési igények összegszerűsége tekintetében állást lehessen foglalni.

Tudósítónk úgy értesült, hogy szeptember elején azok a zsidó szervezetek, amelyek hajlandók kialakítani a megfelelő kompromisszumot, újabb tanácskozásra fognak összeülni.

 

Címkék:1993-09

[popup][/popup]