A kneszet jóváhagyta Barak védelmi miniszteri kinevezését

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 19. Az izraeli parlament nagy többséggel jóváhagyta hétfőn Ehud Barak exminiszterelnök, volt vezérkari főnök védelmi miniszteri kinevezését, s az új miniszter már le is tette hivatali esküjét.

  Ehud Barak  
  Ehud Barak  

A kormány a múlt héten jelölte Barakot erre a felelős posztra, mert a miniszterek úgy ítélték meg, hogy a palesztin területek helyzetére tekintettel katonai kérdésekben jártas, tapasztalt védelmi miniszterre van sürgős szükség. Az iszlamista Hamász szervezet erőszakos Gázai övezeti hatalomátvétele nyomán attól tartanak Izraelben, hogy megszaporodnak az izraeli területek ellen intézett rakétatámadások, és az eddigieknél is több fegyvert és robbanóanyagot visznek be az övezet területére Egyiptom felől.

A új miniszter Amír Perecet váltja fel, akitől a múlt héten átvette a kormánykoalícióhoz tartozó Izraeli Munkapárt vezetését is.

A The Sunday Times brit vasárnapi lap azzal hozta összefüggésbe a tapasztalt katona elővételét, hogy “Izrael támadást tervez a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet ellen“. Barak egyik közeli munkatársára hivatkozva azt írta a tekintélyes londoni lap, hogy még a nyáron megindul a támadás, mintegy húszezer katona részvételével. A cél a Hamász katonai infrastruktúrájának megsemmisítése néhány nap alatt. Barak máris részletes terveket kért két páncélozott és egy gyalogos hadosztály bevetésére; pilóta nélküli felderítő repülőgépek és F-16-os vadászgépek támogatnák a szárazföldi erőket – írta a brit lap. “A kérdés nem az, hogy lesz-e (beavatkozás), hanem az, hogy miképp és mikor” – idézte forrását.

Barak nem csinál titkot abból, hogy ugródeszkának tekinti a védelmi miniszteri posztot 2000-ben elvesztett miniszterelnöki tisztségének visszaszerzéséhez.

(Forrás: Origó)

[popup][/popup]