A KÉPLET EGYSZERŰ

Írta: Volant Anna - Rovat: Archívum

A KÉPLET EGYSZERŰ

Engedjék meg, hogy egy magyar gój meglátását leírjam a zsidó-palesztin problémával kapcsolatban.

Véleményem szerint a viszály ere­dete és mind a mai napig tartó mele­gen tartása nyugati államok olajszük­ségletéből fakad.

A képlet egyszerű és világos: Izrael földje nem rejt olajat, tehát nem beszer­zési forrás, így hanyagolható. A palesz­tinoknak tett angol ígéretek (ti. palesztin állam létrehozása) be nem teljesülése miatti palesztin elégedetlenség Izrael polgárain csattan. A nyugati államok palesztinok iránti szervilizmusát az olajcsapok elzárásától való félelem okoz­za (ti. a palesztinok is arabok), miköz­ben ők is jól látják a terrorcselekmények és az izraeli válaszcsapások sorrendjét.

Arab oldalról pedig nem is annyira a zsidók maguk jelentenek problémát, inkább az „arab tengerben” feltűnt, prosperáló demokratikus „sziget” léte­zése irritálja az olajból meggazdagodott, nem éppen a szorgalmukról híres arab államokat.

Mindezt azért írom, mert ha látjuk, hogy milyen irányból kapjuk a csa­pást, jobban tudunk védekezni. Úgy gondolom, hogy segítene ezen a világ polgárainak tájékoztatása, az izraeli polgári lakosságot ért és érő terrorak­ciókról – párhuzamosan a sajtó pa­lesztinsajnáló tudósításaival.

Ezt olcsón és hatásosan az emberek érzékenységét és hiúságát meglova­golva gondolom elérni: a Vöröske­reszten keresztül az izraeli áldozatok családjai részére segélygyűjtési kampányt kellene hirdetni. Ha semmi sem gyűlik is össze, a lakosság széles réte­geiben a televízió híreihez képest más irányú információ ismétlése idővel megtöri a jelenleg egyeduralkodó pa­lesztinsajnálatból eredő szimpátiát.

Fentieket csak gondolatébresztő gyanánt írtam, nem célom a világ megváltása.

Tisztelettel:

Volant Anna

ny. könyvtáros

Címkék:2004-09

[popup][/popup]