A fehérbor is lehet ugyanolyan egészséges, mint a vörös

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: InfoRádió / Jerusalem Post

2008. június 24. A vörösboréhoz hasonlóan hatékony egészségvédő hatású fehérbort fejlesztettek ki izraeli kutatók. A kulcs a szőlő héjában van.

A haifai Technion-Israel Institute kutatói olyan fehérbort fejlesztettek ki, amely ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, vagyis ugyanolyan jó hatással van az egészségre, mint az utóbbi.

Az antioxidánsok lassítják az emberi szövetek öregedését azáltal, hogy felveszik a harcot az úgynevezett szabad gyökökkel. Emellett segítenek megelőzni a szívrohamot és egyéb súlyos betegséget.

A bor jótékony hatásának kulcsa a szőlő héja. A vörösbor készítésekor a szőlő levét a gyümölcs héjával együtt erjesztik, fehérbor esetében azt eltávolítják. A héj adja a vörösbor színét, és az tartalmazza a legmagasabb koncentrációban a polifenolokat.

Az izraeli kutatók abból indultak ki, hogy javítani lehet a fehérbor antioxidáns képességeit, ha a szőlő héjából annak eltávolítása előtt minél több polifenolt kivonnak.

Ennek érdekében kipréselték a szemeket, majd héjastól 18 órára alkoholba áztatták. A szőlőhéjat csak ezután távolították el. Az eredmény pedig olyan fehérbor lett, amelyben a normális értéket hatszorosan meghaladta a polifenol-szint – az egészségügyi hatása pedig pont olyan jó, mint a vörösboré.

Az eredmény annyira meggyőző, hogy az egyik izraeli borászatban már meg is kezdték az “egészséges” fehérbor gyártását. Az új termék aromája, íze és színe éppen olyan, mint az átlagos fehérboré, és várhatóan már az idén piacra kerül az Egyesült Államokban.

[popup][/popup]