A belső elhárítás új vezetője

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

Az állam megalakulása óta, 48 éve a legfontosabb hivatalok egyike a titkosszolgálatok irányítása. Szerepét a közelmúlt tragikus eseményei tovább növelték. Ezért hívta meg Simon Peresz miniszterelnök a belső elhárítás, a Sábák élére a tengerészet addigi főparancsnokát, az 51 éves Ami Ajalon tábornokot.

Kinevezésével több eddigi gyakorlat változott meg. Előzőén csak a szolgálat embereit versenyeztették e po­zícióért; a múltban a kémfőnök teljes nevét sohasem tették közzé, fényképe a sajtóban, televízióban nem je­lent meg.

Ajalon szülei Erdélyből kerültek Palesztinába, Habonim-aktivistaként a Kinneret-tó menti Maagan kibuc ala­pítói közé tartoztak, ott születtek gyerekeik is. A tábor­nok katonai pályáját 1963-ban kezdte, önként jelentke­zett tengerész-kommandósnak egy elit egységbe. 1969-ben megkapta az egyéni hősiességért járó legmagasabb kitüntetést, az Irur Hagvurát, magyarul a „Különleges személyes bátorságért” érmet. Története magyarul is megjelent az izraeli hadsereg hőstetteit leíró könyvek­ben. Részlegével 1969-ben az egyiptomi Zöld szigeten működő titkos, a legmodernebb szovjet radarmegfigye­lőkkel ellátott bázison harcképtelenné tették az egyipto­mi őrséget, a berendezéseket leszerelték és hazavitték – felhasználásra. 1973-ban, a Jom Kippur-i háborúban egy naszád parancsnokaként az egyiptomiak 17 hajóját semmisítette meg. Pályafutása további éveiben kitűnő szervezőnek és irányítónak bizonyult.

Címkék:1996-04

[popup][/popup]