912 millió forintot fizettek az Israel.com-ért

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Deluxe Magazin

2008. június 4. Elárverezték az Israel.com domain nevet, amelyért végül 5,88 millió dollárt, vagyis 912 millió forintot fizetett egy ismeretlen vásárló. Az eddigi tulajdonos, Jean-Noel Frydman, aki még 1994-ben vette meg a nevet, Izrael 60. születésnapja alkalmából vált meg tőle.

Újabb domainnév kelt el dollármilliós áron. Ezúttal egy amerikai, zsidó származású férfi kínálta eladásra az Israel.com oldalt, mégpedig 5,5 millió dolláros, azaz 850 millió forintos kikiáltási áron, tudta meg a Ha’aretz.com izraeli internetes oldal.

Egy aukciósportál, a www.auctioninfo.org információi szerint a május 23-án elindult online árverés május 29-éig tartott, a legmagasabb ajánlat pedig 5,88 millió dollár, vagyis 912 millió forint volt. A vevő kiléte egyelőre ismeretlen.

Az eddigi tulajdonos állítása szerint még 1994-ben vette meg az Israel.com domain nevet, mégpedig azért, mert attól félt, valaki más esetleg tisztességtelen szándékkal venné meg az oldalt, és nem megfelelően használná.
14 éve vette meg az eddigi tulajdonos

“Nem számítottam rá, hogy ennyire megnő a domainnév értéke” – nyilatkozta a 46 éves Jean-Noel Frydman, hozzátéve, hogy Izrael állam 60. születésnapja alkalmából vált éppen most meg tőle.

Az oldal jelenleg egyébként általános információkkal szolgál az államról, mottója pedig ennek megfelelően “a legjobb hely, hogy információt szerezz Izraelről”.

Számos forrással ellentétben ugyanakkor a Domainnamewire.com úgy tudja, az eladásról szóló hírek nem igazak, és az Israel.com-ra még lehet licitálni. Akárhogy is, az Israel.com a közel 6 millió dolláros árral semmiképp sem válik csúcstartóvá a domainnevek piacán.

A Sex.com cím ugyanis három éve 12 millió dollárért (1,85 milliárd forintét), míg tavaly a Porn.com 9,5 millió dollárért (1,47 milliárd forintét) kelt el, a korábbi rekorder az 1999-ben eladott Business.com 7,5 millió dolláros (1,16 milliárd forintos) eladása volt.

[popup][/popup]