„Nácizás” miatt fenyegetik perrel a zsidó közösségi vezetőt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. március 12. Perrel fenyegetik a düsseldorfi zsidó közösségi vezetőt, aki nácinak nevezte a német állami vasúttársaság igazgatóját.
Michael Szentei-Heise, akinek szavait a Rheinischer Post idézte, azt mondta, hogy “ha Hartmut Mehdorn a Harmadik Birodalomban töltötte volna be pozícióját, akkor nagy lelkesedéssel deportálta volna a zsidókat”.

“A megjegyzések megbocsáthatatlanok és megkértük ügyvédeinket, hogy tanulmányozzák, milyen jogi lépéseket tehetünk” – áll a Deutsche Bahn keddi közleményében.

Németországban egyébként sokan kritizálják az állami vasúttársaságot azért, mert szállítási költségeket számol fel egy pályaudvarról pályaudvarra vándorló kiállítás szervezőinek. A bemutató épp a náci uralom alatt, 1942 és 1944 között Franciaországból az auschwitzi haláltáborba deportált 11400 zsidó gyerek sorsát mutatja be. A náci állam akkor a Deutsche Bahn elődjének, a Reichsbahnnak (Birodalmi Vasúttársaság) egy-egy gyerek elszállításáért 25 birodalmi márkát (mai értéken kb. 6600 forintot) fizetett.

A Deutsche Bahn egyébként eredetileg nem engedélyezte, hogy a pályaudvarokat kiállítótérként használják, mert úgy vélte: az túlságosan elvonja a rohanó utasok figyelmét. Később azonban az éles kritikák hatására mégis megadta az engedélyt. A kiállítás januárban a berlini főpályaudvaron nyílt meg és még nyolc másik német városban lesz látható.

[popup][/popup]