„Biztos lesz meghökkenés” – a KDNP izraelita műhelyt alakít

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2008. február 16. / Csuhaj Ildikó Izraelita műhely megalakítását tervezi a KDNP tucatnyi zsidó közéleti személyiség részvételével – várhatóan az alapítók között lesz Weisz Péter, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság alelnöke, Halmos Sándor, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense, s Haraszti György, a rabbiképző professzora is.

Mindezt a tervek szerint kedden, a Gellért Szállóban jelentik be Semjén Zsolt pártelnök részvételével – értesült lapunk.

A megalakuló izraelita műhely formálisan a KDNP Barankovics Akadémiájához tartozik. A kiszivárgott hírek szerint “bizonyos izraeli pártkapcsolatok” alapján zsidó társadalomfilozófiai könyvek kiadását is tervezik, konferenciákkal, vitafórumokkal; “a zsidó vallásra épülő társadalomfilozófia világos, modern útjelzőkkel szolgálhat ma is egyes politikai erők számára”, s szükség van ezek interpretálására. Vagyis: az izraelita műhely “egyfajta politikai szerepkörű szervezet”, és a Mazsihissszel sem rivalizálna.

A kereszténydemokraták nyilván számítanak arra, hogy az izraelita műhely megalakítása esetleg megütközést vált ki, de mindenképpen áttöri a nyilvánosság falát, különösen Semjén emlékezetes, SZDSZ-ellenes “szakállas bácsis” megnyilvánulása, vagy a tavalyi, “Weisz nénis, Schwarcz bácsis” parlamenti felszólalása után.

– Meghökkenés biztos lesz, meglepetés talán nem annyira – véli az egyik szervező. Semjén ugyanis már tavaly ősszel, az ominózus parlamenti felszólalásával üzent “az izraelita és zsidó vallású honfitársaknak”, amikor tudatta: “a hiteles és rabbinikus zsidó hagyományt és értékeket a KDNP képviseli”. Sőt, akkor az SZDSZ-hez fordulva azt is szóvá tette, hogy a KDNP és a szabad demokraták között a drogliberalizáció, a melegházasság, az extrém szekták és az eutanázia miatt a legélesebb az ellentét. Szerinte ezeket végtelenül aljas kapcsolatba hozni a zsidósággal, különösen, hogy ezek “szöges ellentétei a mózesi törvényeknek, a tórának, a rabbinikus hagyománynak”. Ezt a kitételt szocialisták és szabad demokraták is úgy értékelték: Semjén “lezsidózta” az SZDSZ-t, azzal, hogy számon kérte a párton a mózesi törvények betartását. A KDNP elnöke ezt visszautasította.

[popup][/popup]