„Ezt a fajta viselkedést mi, zsidók… többé nem tűrhetjük”

Írta: Németh Zoltán - Rovat: Vélemény

A diaszpóra zsidósága és a telepes erőszak.

Tűzoltó igyekszik eloltani egy lángoló izraeli autót, miután azt vélhetőleg zsidó szélsőségesek felgyújtották Ciszjordániában, Givat Ronen előőrse közelében 2022. január 21-én. (Forrás: Yesh Din)

Január végén hét tekintélyes Izrael-párti amerikai zsidó szervezet – amelyek az amerikai zsidó közösségek több mint háromnegyedét képviselik – levelet küldött az izraeli kormánynak, melyben elítélik „az izraeli zsidó szélsőségesek által a Nyugati Parton a palesztinok, izraeli civilek és az IDF katonái ellen elkövetett folyamatos terrorizmust és politikai erőszakot”.

Dr. Ron Kronish rabbi, az Izraeli Vallásközi Koordinációs Tanács (ICCI) alapítója üdvözölte a levelet, és arra kérte a diaszpórában élő többi zsidó szervezetet is, hogy „folytassanak szisztematikus kampányt – együttműködve az érintett izraeli szervezetekkel –, amivel rábírhatják az izraeli kormányt, hogy komoly és tartós intézkedéseket tegyen ezekkel a bűnözőkkel szemben”.

A Times of Israelnek írt blogbejegyzésében bemutatja, hogy az ún. „dombtetői ifjak” – melyek közül sokan a Kahanizmus néven ismert rasszista, ultranacionalista mozgalom követői – folyamatosan randalíroznak ártatlan palesztinok és az őket segítő zsidók ellen, a rendőrség, a hadsereg és a kormány hallgatólagos jóváhagyásával. Mivel a jobboldali nacionalista miniszterelnök – és a kormány több jobboldali pártja – nem akarja megbántani a telepeseket, ezért többnyire csak szóban ítélik el a tetteiket, valódi felelősségre vonás csak ritkán történik.

Dr. Gadi Gvaryahu, a több mint 50 szervezetet tömörítő Tag Meir Fórum – amely egész Izraelben és a Nyugati Parton küzd a rasszizmus, az igazságtalanság és a gyűlölet-bűncselekmények ellen – elnöke szerint ez a jelenség mára egyértelműen elszabadult:

„Az ártatlan palesztinok, emberi jogi aktivisták, rendőrök és izraeli katonák elleni zsidó terror hosszú ideje megszakítás nélkül folyik Izraelben és a Nyugati Parton. Ez a veszélyes jelenség több mint tíz éve napi rendszerességgel fordul elő.”

És a támadások nem csak palesztinok ellen irányulnak. A jeruzsálemi keresztény közösség is évek óta szenved a zsidó radikálisok által elkövetett erőszak és vandalizmus miatt, ami arra késztette a keresztény egyházak vezetőit, hogy tavaly év végén közös nyilatkozatot adjanak ki, amelyben arra kérik az izraeli kormányt, hogy fékezze meg ezeket az erőszakos radikális csoportokat.

„Ezek a felháborító jelenségek egyszerre elkeserítőek, illegálisak és etikátlanok. Ezt a fajta viselkedést mi, zsidók – Izraelben és a diaszpórában – többé nem tűrhetjük, ha továbbra is egy zsidó és demokratikus állam fenntartására törekszünk. […] Mindez Izrael nemzetközi megítélése szempontjából is rendkívül fontos.” – írja Kronish rabbi.

Az elmúlt hónapokban számos izraeli politikus, újságíró és közéleti szereplő ítélte el ezeket a cselekményeket. Itt az idő, hogy a diaszpórában élő zsidók is felszólaljanak ellene, emlékeztetve izraeli testvéreiket a Biblia szavaira: „Hagyd el a rosszat, és cselekedj jót; keresd a békét, és törekedj rá!” (Zsoltárok 34:15)

Ehhez a nemes felhíváshoz csatlakozhatnak a magyarországi zsidó szervezetek, kifejezve szolidaritásukat a Nyugati Parton és Kelet-Jeruzsálemben erőszakot szenvedett palesztinokkal, izraeli jogvédő aktivistákkal és IDF katonákkal, sürgetve Izrael kormányát a szélsőséges telepesekkel szembeni szigorúbb fellépésre, ami véget vethet a radikális zsidók által okozott terrornak Izraelben.

 

Az elküldött levél teljes szövege a következő:

 

Naftali Bennett miniszterelnök

Yair Lapid külügyminiszter

Benny Gantz védelmi miniszter

Izrael Állam részére

Alulírottak a lehető leghatározottabban elítéljük az izraeli zsidó szélsőségesek által a Nyugati Parton a palesztinok, izraeli civilek és az IDF katonái ellen elkövetett folyamatos terrorizmust és politikai erőszakot. Bár a legutóbbi példa, amelynek során filmre vették, ahogy a szélsőségesek felgyújtanak egy autót, és erőszakosan támadnak palesztinokra és izraeli aktivistákra Burin falu előtt, különösen kirívó, sajnos nem elszigetelt eset. Ezt a nyugtalanító tendenciát nemcsak szavakban szükséges elítélni, hanem az izraeli kormánynak és a biztonsági erőknek egyértelmű fellépéssel kell rá válaszolniuk.

Elismerjük, hogy ezeket a cselekményeket radikálisok egy kis csoportja követi el. Azt is elismerjük, hogy ez a probléma nem egyoldalú, és hogy izraeliek is áldozatul esnek a palesztinok folyamatos és növekvő számú támadásainak. Az izraeliek által elkövetett támadások azonban az elmúlt évben folyamatosan növekedtek és fokozódtak, és Izrael-párti zsidó szervezetként mélységesen aggódunk e tendenciák miatt, és kérjük, hogy foglalkozzanak velük. Ezek a támadások sértik Izrael jogállamiságát, az izraeli demokráciát és a zsidó értékeket, miközben aláássák Izrael megítélését és kapcsolatait az Egyesült Államok kormányával, az amerikai néppel és az amerikai zsidósággal. Megnehezítik Izrael jogos és folyamatos biztonsági szükségleteinek és az izraeli-palesztin konfliktus megoldására irányuló erőfeszítéseinek megbecsülését.

Sürgetjük az egész izraeli kormányt, hogy egységesen és határozottan ítélje el ezeket a cselekményeket, dolgozzon azon, hogy a felelősöket mielőbb felelősségre vonják, és a szélsőségesek által jelentett növekvő fenyegetésekkel szemben olyan elszántsággal és komolysággal lépjen fel, amilyet ez a súlyos helyzet megkövetel.

 

Anti-Defamation League (ADL)

Central Conference of American Rabbis

Israel Policy Forum

National Council of Jewish Women

Rabbinical Assembly

Union for Reform Judaism

United Synagogue of Conservative Judaism

Címkék:erőszak, palesztinok, telepesek

[popup][/popup]