Zsidó történész visszautasítja a lengyel kitüntetést

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Történelem

Eliyana Adler, amerikai zsidó történész nem volt hajlandó átvenni a lengyel állami Pilecki Intézet által neki ítélt 19.000 dolláros díjat.

Forrás: Youtube

Adler, a Penn State University docense, a Pilecki Intézet és az Auschwitz emlékmúzeum által közösen alapított díj első kitüntetettje 2020-ban megjelent „Survival on the Margins: Polish Jewish Refugees in the Wartime Soviet Union” c. könyvéért részesült az elismerésben.

Adler november 4-én kelt levelében azzal indokolta lépését, hogy az intézet „ellehetetleníti azoknak a munkáját, akik Lengyelország 2. világháborús történetének bonyolult és tragikus vonatkozásait igyekeznek föltárni.”

A lengyel állami intézményeket történészek részéről gyakran éri a vád, hogy igyekeznek fehérre mosni a lakosság részvételét a zsidók elpusztításában. Egy 2019-ben elfogadott törvény értelmében a náci bűnöket kapcsolatba hozni lengyelek részvételével, törvényellenes cselekedetnek minősül.

Jan Grabowski és Barbara Engelking történészek ellen már lengyel bírósági ítélet is született, miszerint bocsánatot kell kérniük, mivel könyvükben egy lengyel polgármester által állítólag elkövetett atrocitásokat lepleztek le. A fellebbviteli bíróság augusztusban megsemmisítette az ítéletet.

Adler levele így folytatódik: „A háború és megszállás megnyomorítja az embereket és a társadalmakat. A 2. világháborús helyzet szörnyű volt minden lengyel számára, de nem egyenlő mértékben. Amint az intézet honlapján is szerepel, voltak olyan lengyelek, akik életüket áldozták zsidó honfitársaikért. Mások, amint arról többek között Jan T. Gross, Jan Grabowski, és Barbara Engelking professzorok írnak, különböző módon jutottak előnyökhöz szomszédjaik halálából.”

A könyv ismertetőjében olvasható, hogy Adler munkája az 1940 és 1946 közötti időszakra koncentrál, „amikor mintegy 200.000 lengyelországi zsidó menekült élt zord körülmények között a Szovjetunióban. Kemény munka, kegyetlen hideg és rendkívüli nélkülözés volt osztályrészük. De távol a náciktól sikerült elkerülniük több millió hitsorsosuk osztályrészét a Holokausztban.”

Az intézet névadója Witold Pilecki, a földalatti Honi Hadsereg egyik alapítója, ami a legnagyobb ellenállási szervezet volt a háború idején. Pilecki Auschwitzba kerülve meghamisította személyazonosságát, adatokat gyűjtött a náci atrocitásokról, és fölkelést szervezett.

JTA– Bassa László

Címkék:Holocaust, kitüntetés, Lengyelország, Pilecki Intézet

[popup][/popup]