Zsidó olimpikonok, akik a Holokauszt áldozatai lettek

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

A tokiói olimpiai játékok alkalmából a Jad Vasem két online kiállítást rendezett.

Estella Agsteribbe tornász az öt zsidó női sportoló egyike volt, akik az 1928. évi nyári olimpiai játékokon részt vettek. Ezen az olimpián szerepeltek először nők tornász világversenyen. 1943 szeptemberében Estella és két gyermeke elpusztult Auschwitz-Birkenauban.

Estella Agsteribbe

Az első “Jews and Sports Before the Holocaust: A Visual Retrospective” címmel fényképek és tárgyak segítségével eleveníti föl azokat a sporteseményeket, amelyeket zsidók részvételével rendeztek. Olyan vészkorszak előtti sportolókról szóló történetek és képek kerülnek itt bemutatásra, mint Victor Perez ökölvívó bajnok, a lengyel Hapoel labdarúgócsapat és a bécsi Hakoach Vienna gyeplabdacsapat, akik a Bar-Kochba nemzetközi játékok eseménysorozatán léptek föl 1937-ben.

Dana Porath, a Jad Vasem kommunikációs részlege digitális osztályának vezetője nyilatkozta: „Zsidók – gyakran sikeres – szereplése az olimpiákon korai, nemzedékeken át húzódó jelenség, a mostani tokiói ennek csupán záróakkordja.”

A holland női tornászcsapat, amely aranyérmet nyert az amszterdami olimpián. A csapat öt tagja volt zsidó, közülük négyen elpusztultak a Holokausztban.

Gustav és Alfred Flatow unokatestvérek voltak, aki két olimpián képviselték a német tornasportot, a Holokausztnak estek áldozatul.

A sport gyakran játszotta a híd szerepét a zsidó és nem-zsidó világ között. A Holokauszt idején nem-zsidó sportolók nem egyszer életük kockáztatásával igyekeztek menteni zsidó honfitársaikat a náci üldözések elől. A második kiállítás “The Game of Their Lives” címmel, ezeknek a Világ Igaza elismerésben részesült zsidómentő sportolóknak állít emléket – köztük Gino Bartali olasz kerékpározónak, Mallász Gitta magyar úszónak, és Martin Uher csehszlovák labdarúgónak.

Gino Bartali, olasz kerékpáros

Porath szerint történetük a „társadalmi felelősségérzet és az egyetemes etikai alapelvek”, azaz az olimpiai eszme megtestesítése.

Az alábbi filmfelvételen Estella Agsterribbe tornagyakorlata.

Gymnast Estella Agsteribbe performing a routine on the parallel bars at a sports competition

Courtesy of the Netherlands Institute for Sound and VisionEstella (Stella) Agsteribbe (later Blits) was a member of the Dutch gymnastics team at the Amsterda…

Jwire.com – Bassa László

Címkék:embermentés, olimpia

[popup][/popup]