Raquel Liberman, a prostituált, aki leleplezte a szexkereskedőket

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Raquel Liberman emlékére táblát helyeztek el Buenos Aires Once nevű zsidók lakta negyedében, a bordélyház közelében, ahol dolgoztatták.

Liberman Varsóban nőtt föl, majd férjével és két gyermekével 1922-ben kivándorolt Argentínába. Férje meghalt, ő pedig – más megoldást nem találva – nevelőszülőkre hagyta a kicsiket, és a zsidó bevándorlók által működtetett Zwi Migdal prostitúciós hálózathoz csatlakozott. Megtakarított pénze birtokában megszökött a nyilvánosházból, de kényszerítették, hogy térjen vissza oda.

Második alkalommal is elszökött, tanúként hallgatták ki abban a bírósági perben, amely végén a Zwi Migdalt 1929. decemberében föloszlatták.

Raquel Lieberman

Liberman 1934-ben vízumért folyamodott, hogy hazatérhessen Lengyelországba, de a következő évben meghalt pajzsmirigyrákban.

Az emléktábla szövege: „Raquel Liberman 1900-1935. A bíróság előtt legyőzte a Zwi Migdalt. Harca folytatódik.”

Silvia Collin, a Buenos Aires-i kerület elnöke úgy fogalmazott: a nyilvánosház, a Zwi Migdal, a rendőrörs – mind része a városrész történetnek.

Az elmúlt évben a városi önkormányzat arra szavazott, hogy a közeli metróállomást Raquel Libermanról nevezzék el. Az adminisztrációnak azonban még nem volt ideje a kérdéssel foglalkozni.

JTA – Bassa László

Címkék:prostitúció, Raquel Liberman, Zwi Migdal

[popup][/popup]