Megnyitották Rio de Janeiro holokauszt-emlékhelyét

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

A Botafogo városrész egyik dombján emelt építmény nemcsak a nácik által legyilkolt hatmillió zsidónak, de a rezsim homoszexuális, illetve fogyatékos áldozatainak is emléket állít. Az emlékmű látványos eleme a 20 méter magas torony, amely a tízparancsolatot hivatott szimbolizálni. A „Ne ölj!” parancsolat kiemelt helyen szerepel.

„A látogatók nem a nemzetiszocializmus vagy a második világháború történetét fogják megtapasztalni, hanem a szenvedők szemével a holokausztot” – mondta Alfredo Tolmasquin kurátor a megnyitón.

Az emlékmű építését az időközben elhunyt Gérson Berger zsidó politikus és aktivista kezdeményezte harminc éve.

A nyertes pályaművet azonban csak az utóbbi években valósították meg. Az emlékműhöz társuló, részben interaktív kiállítás holokauszttúlélők élettörténetét mutatja be. Tolmasquin szerint a kiállítással nem milliók történetét akarják bemutatni, hanem történetek millióit elmesélni.

„Ahogy nézem a fotókat, nagy fájdalmat érzek. Mert sokakat ismertem a felvételeken szereplők közül, olyanokat, akiket meggyilkoltak a koncentrációs táborokban” – mondta a Varsóban született Jorge Trendler holokauszttúlélő a megnyitón.

MTI fotó

Trendler szülei is az egyik haláltáborban vesztették életüket, amikor még gyerek volt.

Tolmasquin szerint mintegy 25 ezer holokauszttúlélő menekült Brazíliába, s már az 1930-as években is több ezer zsidó család érkezett a latin-amerikai országba. Más brazil nagyvárosokban, így Sao Paulóban és Curitibában már emeltek holokauszt-emlékműveket.

 

[popup][/popup]