“…különleges rokonszenvvel figyeljük a szabadságszerető arabok harcát…”

Írta: jég - Rovat: Történelem

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár archívumában fedezték fel nemrégiben Heinrich Himmler SS birodalmi vezér egyik táviratát, amelyet 1943-ban, a zsidó népnek nemzeti otthont ígérő Balfour deklaráció évfordulóján küldött Hadzs Amin Al Husszeini Jeruzsálemi főmuftinak.

A náci Németországgal nyíltan szimpatizáló mufti ellen a brit hatóságok 1937-ben adtak ki letartóztatási parancsot, miután támogatta a brit mandátumi hatóságok és a palesztinai zsidó lakosság ellen 1936-ban kirobbant arab felkelést. A mufti, az arab és az iszlám világ egyik szellemi tekintélye, ekkor elmenekült Palesztinából, először az arab országokban támogatta a nácibarát mozgalmakat, miután azonban ezeket a britek leverték, 1941-ben Berlinbe menekült. A Hitlerrel is több ízben tárgyaló mufti a náci Németország vendégszeretetét élvezve várta Palesztina „felszabadítását”. Tájékozva volt az európai zsidók ellen folyó népirtásról, támogatta ezt a politikát és mindvégig azon dolgozott, hogy az Európából menekülő zsidók közül lehetőleg senki ne jusson el Palesztinába.

A jeruzsálemi főmufti és az SS birodalmi vezére

Himmler táviratának szövege magyarul:

Amin El Husseini Főmuftinak

Nagy-Németország nemzeti szocialista mozgalma születésétől fogva a világzsidóság elleni küzdelmet írta zászlajára. Éppen ezért különleges rokonszenvvel figyelte a szabadságszerető arabok harcát a zsidó behatolók ellen, mindenekelőtt Palesztinában. Az ellenség felismerése és az ellene folytatott közös harc képezi a nemzetiszocialista Nagy-Németország és az egész világ szabadságszerető mohamedánjai közötti természetes szövetség szilárd alapját. E szellemben – a szerencsétlen Balfour deklaráció évfordulóján – küldöm önnek legszívélyesebb üdvözletemet és kívánok szerencsés küzdelmet a végső győzelemig.

SS Reichsführer Heinrich Himmler

 

 

[popup][/popup]