Kolozsvári zsidó dokumentum New York-i árverésen

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

Csütörtökön a brooklyni Kestenbaum aukciós háznál 17 árverésre bocsátott történelmi dokumentumot foglalták le az amerikai hatóságok. A tárgyak valamikor közép-kelet-európai zsidó közösségek tulajdonában voltak.

A kolozsvári Chevra Kadisa temetési regisztere

Az értékes dokumentumok romániai, szlovákiai, magyarországi és ukrajnai zsinagógákból származnak. A második világháború alatt a német megszállók elrabolták ezeket, majd a háború nyomtalanul eltűntek. Februárban például a kolozsvári zsidó gyülekezet temetéseinek 19. századból származó terjedelmes nyilvántartása bukkant fel Brooklynban, a Kestenbaum-féle Judaica aukciós ház ajánlatai között. A Zsidó Helyreállítási Világszervezet (WJRO) idejében beavatkozott, hogy blokkolja az egyedi darabok árverését. De a Kestenbaum cég már eladott négy tárgyat, kettőt az Izraeli Nemzeti Múzeumnak.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma végül csütörtökön intézkedett. A tisztviselők megjelentek Kestenbaumnál, és lefoglalták a fennmaradó 17 darabot. Daniel Kestenbaum, az aukciós ház elnöke nyilatkozatában üdvözölte a hatóságok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy „megoldják ezt a metahistorikus problémát”.

Az eladó neve egyelőre nem ismert. Kestenbaum szerint cége „megmentette” a kelet-európai judaika-tárgyakat a pusztulástól és a feledéstől, miután azokat a szovjet birodalom összeomlása után „magukra hagyták”.

Hogy most mi történik a dokumentumokkal, kérdéses. Sok hajdani kelet-európai zsidó közösség a háború után nem alakult újra, ezért nem igényelhetik egykori tulajdonuk visszaszolgáltatását.

Tachles

Címkék:Chevra Kadisa, zsidó közösségek könyvei

[popup][/popup]