Katie Ledecky – katolikus amerikai úszósztár cseh zsidó felmenőkkel

Írta: Lázár György - Rovat: Sport, Történelem

Katie Ledecky mindössze húsz éves és a mostani budapesti vizes világbajnokság legnagyobb amerikai úszósztárja. A 28 éves Hosszú Katinka riválisa, jól ismerik egymást, és az utóbbi években felváltva kapták meg a FINA „Év Úszója” címet.

Hosszú Katinka és Katie Ledecky

Hosszú és Ledecky egyaránt három aranyérmet szerzett Rióban, barátságos rivalizálás várható közöttük Budapesten.

Az amerikai úszósport sokat vár Ledecky-től hiszen eddigi teljesítménye is fantasztikus. Öt olimpiai arany, számos világcsúcs. Népszerű az USA-ban, ő Amerika „Hosszú Katinkája”. Mint ezen sorok írója, Ledecky is Kalifornia államában él, a Stanford-i Egyetem úszócsapatának a tagja.

A fiatal úszó vallásos keresztény, hívő katolikus családban nőtt fel. Nem titok hogy versenyek előtt imátkozik, de családtörténete meghökkentő, igazi amerika sztori.

A keresztény Ledecky család Prágában vészelte át a második világháborút. Egy optikai üzletük volt, többek között szemüvegek készítésével foglalkoztak. 1948-ban a család húszéves fia, Jaromir elnyerte a Jan Masaryk-ösztöndíjat és az amerikai Rutgers egyetemen folytathatta tanulmányait.

Katie Ledecky

Jaromir-ból hamarosan Jerry lett, majd megismerkedett a cseh zsidó családból származó Berta Greenwald-dal. Berta már az USA-ban született, több nyelvet beszél, sőt, egykoron a frissen Amerikába érkezett Albert Einstein fordítójaként is dolgozott. A két fiatal 1956-ban összeházasodott, több gyermekük született, és egyik fiuk, David Ledecky, aki civilben ügyvéd és Katie édesapja.

Berta nagyamama 2007-ben családi utazásra Prágába vitte akkor 10 éves unokáját, Katie-t, és annak idősebb bátyját, Michael-t. Úgy gondolta, hogy unokáinak meg kell ismerniük a család történetét. Elvitte őket a zsidó temetőbe ahol a Greenwald családtagjai vannak eltemetve, és az unokák ekkor tudták meg, hogy a család számos Csehszlovákiában maradt tagja a Holokauszt áldozatává vált.

Ledecky cseh születésü nagyapja, Jerry, 2011-be hunyt el. Berta nagymama 84 éves, és biztosan izgalommal figyeli unokája budapesti szereplését.

 

Címkék:Ledecky, vizes vb

[popup][/popup]