Kalakaua király tórája és Hawaii magyar rabbija

Írta: Lázár György - Rovat: Történelem

Amikor először olvastam Kalakaua király tórájáról enyhén szólva szkeptikus voltam.  Amikor pedig az is kiderült, hogy a történetnek magyar vonatkozása is van – elmosolyodtam.  Biztos voltam abban, hogy ez is egyike azoknak a történeteknek, amelyet élénk fantáziájú újságírók terjesztenek.  Mert hát élvezetes sztori ez a javából. 

kalakaua

Kalakaua király

Tévedtem, a történet, bármennyire is hihetetlen – igaz.

Hawaii 1893-ig önálló királyság volt,   utolsó királynője, Liliuokalani 1917-ben hunyt el, de már korábban lemondatták a trónról. A szigetek 1959-ben váltak az Egyesült Államok ötvenedik tagállamává. Az itteni katonai bázisok döntő szerepet játszottak a japánok elleni csendes-óceáni harcokban a II. világháború során, és Amerika hadbalépését döntően meghatározta, hogy a Japán Császárság 1941-ben váratlan és brutális támadást indított a Hawaii-szigetek ellen. Megsemmisítették Pearl Harbort, a kulcsfontosságú haditengerészeti támaszpontot.

Manapság az ideális klímájú szigetcsoport népszerű a japán turisták körében, ezrével keresik fel a japán légierő által elsüllyesztett USS Arizona csatahajó emlékművét.

Honoluluban született Obama elnök is, aki évente visszatér a szigetekre, jól ismeri a helyi kultúrát és beszél néhány szót Hawaii ősi nyelvén is.

A Hawaii-szigetek messze vannak Budapesttől, ritkán vetődött arra magyar utazó a múlt században.  Messze van az még az amerikai szárazföldtől is, a legközelebbi város, San Francisco, háromezer kilométerre fekszik a Csendes Óceánban fekvő szigetcsoport fővárosától, Honolulutól.

*

Elias Abraham Rosenberg, egy oroszországi születésű zsidó bevándorló, vallásos ember volt. Továbbá kalandor, aki San Franciscóban hamis lottószelvényekkel üzletelt. Amikor 1886-ban a rendőrség firtatni kezdte a dolgot, az első hajóval Honoluluba utazott. Ott a lengőszakállú Rosenberg rabbinak adta ki magát, és egy tóratekercsből „prédikált” a helyieknek.  Bibliai történetekkel traktálta őket és hawaii nevet kezdett el használni – Elia Aberahama Roseraberka lett belőle.

Iolani_Palace_Oahu_Hawaii_

A királyi palota Honoluluban

David Kalakaua volt akkoriban Hawaii királya, ő is hallott az érdekes jövevényről, és meghívta az Iolani palotába. A jóbeszédű Roseraberka behízelegte magát a király bizalmába, aki „tiszteletbeli jövendőmondói” címet adományozott neki. Egyébként Kalakaua igencsak művelt, más kultúrák és vallások iránt érdeklődő uralkodó volt. Bejárta a világot, Magyarországra ugyan nem jutott el, de 1881-ben néhány napot Bécsben töltött, ahol több opera-előadást is megtekintett. Palotája volt az első épület a szigeteken, amelyik elektromos világítást kapott.

Rosenbeg bejáratos lett a palotába, ahol a királlyal, gyakran alkohol fogyasztása mellett, bibliai történeteket vitattak meg.

Hamarosan azonban a királyi udvarban is rájöttek, hogy valami nem stimmel Roseraberka „rabbival”, akinek alig egy év múlva távoznia kellett. Visszahajózott San Franciscóba, de a tóratekercset és a tóraolvasáshoz használatos mutatót (jad) a királyi palotában hagyta. Az álrabbi nem sokkal visszaérkezése után megbetegedett és elhunyt.

Kalakaua's _Torah_and_yad

Kalakaua király tóratekercse

A királyi udvar a tórát nagy becsben tartotta. Olyannyira, hogy amikor később zsidó közösség alakult Honolulu-ban, a tórát a palota kölcsönözte a közösségnek. A tekercset Kalakaua király tórájának nevezték el.

Persze nem lenne teljes a történet magyar vonatkozás nélkül.

Bármennyire is hihetetlen, Hawaii első hivatalos zsinagógáját egy magyar rabbi alapította. Hevesi Ferenc (Francis Hevesi) egykori budapesti főrabbi, híres magyar rabbicsalád leszármazottja, Hevesi Simon fia 1951-ben érkezett a Hawaii-szigetekre. A honolului zsidó közösséget vezette, amikor 1952-ben váratlanul szívrohamban elhunyt.  53 éves volt.

hevesi-ferenc

Hevesi Ferenc

Hevesi Ferenc kalandos története hosszabb cikket érdemel, de annyit érdemes megemlíteni, hogy halála előtt egy tanulmányt publikált az ősi Hawaii papi rendszer (kahuna) és a zsidó papság (kohanim) struktúrájának hasonlóságairól. Azt persze kizárta, hogy a Hawaii-szigetek lakói egy elveszett zsidó törzs utódai lennének. Ezt a legendát ugyanis, néhány pohár whisky után, Roseraberka „rabbi” terjesztette….

Címkék:Hawai, Honolulu, Roseraberka

[popup][/popup]