Izraeli tanulmány: az ember madárfajok százait pusztította ki az elmúlt 50 ezer év során

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

A tudományos irodalom alapján legalább 469 madárfaj tűnt el az ember megjelenésével.

Moa madarakra vadászó ősember (Forrás: Extinct Monsters)

A Journal of Biogeography cikke szerint a Tel-Avivi Egyetem Zoológiai karán – a Weizman Intézettel karöltve – átfogóan tanulmányozták az erre vonatkozó régészeti és őslénytani irodalmat. A tudósok szerint ez a szám még magasabb lehet.

A kutatók véleménye szerint a kipusztulást az élelemül szolgáló madarakra vadászó ember, vagy az ember által az ökoszisztémában meghonosított olyan állatok okozták, amelyek madarakkal vagy tojásaikkal táplálkoztak.

A madarak kihalása nem sokkal az ember megjelenése után következett be.

A tudósok véleménye az, hogy az ember az összes madárfaj 10–20%-ának kihalásáért felelős. Ezek a fajok többnyire nagytermetűek és röpképtelenek voltak, szigeteken éltek. Az ilyen madarak levadászása egyszerűbb és csábítóbb volt, mert minden egyes zsákmány nagy mennyiségű eledelt jelentett.

Az egyik legjobban dokumentált eset az újzélandi 11 moa faj, amelyek néhányszáz évvel az ember megjelenését követően teljesen kipusztultak.

A kutatást vezető Shai Meiri, a Tel-Avivi Egyetem professzora nyilatkozta: „Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy párezer ezer évvel korábban számos hatalmas és röpképtelen madár élt a Földön. A leletek a szigeteken egykor élő madarak sokféleségéről tanúskodnak… Reméljük, hogy ez figyelmeztető jel a kihalás szélén álló madárfajok vonatkozásában, ezért a hasonlóság vizsgálata fontos. Figyelembe kell venni azonban, hogy a feltételek mára megváltoztak, és a veszélyt nem a vadászat, hanem inkább a természetes élőhelyek pusztulása jelenti.”

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]