Elfeledett áldozatok nevei

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

Az újonnan megnyitott auschwitzi aktákból eddig nem ismert áldozatok nevei kerültek elő.

A szelekció során munkára kiválogatott férfiak egy 1944-es magyar transzportból (Forrás: Auschwitz Album, Yad Vashem)

A németországi Arolsen Levéltárban a háború utáni hontalan személyekről található több millió dokumentum a náci üldöztetésről és atrocitásokról szól. Feldolgozásuk  Auschwitz-Birkenau emlékhely és múzeummal karöltve két éven keresztül folyt.

Ewa Bazan, az levéltárosa az újonnan feltárt anyagokkal végzett munkáját valamiféle “puzzle”-hoz hasonlítja, amelynek során eddig ismeretlen fogvatartottak neve és története kerül elő.

„A projekt indulásakor nem tudtuk, mi vár ránk” – nyilatkozta Bazan az AFP-nek, nehezen uralkodva érzelmein.

A haláltábor iratanyagának 90%-át a visszavonuló nácik megsemmisítették még a Vörös Hadsereg érkezése előtt.

Bazan és munkatársai türelmes és áldozatkész kutatómunkájának köszönhetően azonban mintegy négyezer eddig ismeretlen fogoly neve került elő, és 26 ezerről nyertek további információt.

Auschwitzi kartoték

Jelenleg az Auschwitzban fogvatartottak számát 400 ezerre becsülik, amiből mintegy 300 ezernek az azonosságát sikerült megállapítani.

Krzysztof Antonczyk, a múzeum digitális részlegének vezetője azt mondta, hogy az ide szállított, és rögtön meggyilkolt foglyok száma, akikről nem készült nyilvántartás, 905 ezerre tehető. „Nevük időnként megjelenik a nácik által vezetett szállítási dokumentumokban” – tette hozzá.

Az Arolsen Levéltár kb. 30 millió dokumentumot tartalmaz, beleértve az SS-től és a Gestapótól származókat, valamint a koncentrációs táborokét.

Az évek során az egykori foglyok családjainak engedélyezték a betekintést, tudományos kutatás 2007-től folyik.

Az aktákból olykor váratlan információ kerülnek elő. Előfordul, hogy egy aktában a fogoly minden családtagjának neve és életkora fellelhető, amennyiben azok megfordultak Auschwitzban, vagy egy másik táborban; meghaltak, vagy máshová vitték őket.

„Egyetlen név elvezethet olyan személyekhez, akikről nem tudtuk, hogy auschwitzi foglyok voltak” – nyilatkozta Bazan.

i24.news – Bassa László

 

Címkék:Arolsen, Auschwitz dokumentáció, kartoték

[popup][/popup]