EGYÜTT: a másodgenerációs Holokauszt túlélők segélyprogramjának mérlege 

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Történelem

Ma már közismert, hogy a holokauszt túlélőinek gyerekei, a „második generáció” tagjai gyakran hordozzák szüleik traumáját, és a trauma családi, társadalmi környezetben továbbgyűrűzött következményeit. Szociális, egészségügyi és mentális veszélyeztetettségük valós probléma, s ellátásuk átfogó tervet igényel.

Erre a felismerésre alapozva első lépésként a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) 2018 decemberében pályázatot írt ki a második generáció rászoruló tagjainak egyéves támogatására. Főpályázóként a MAZSIHISZ – a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvánnyal közösen – EGYÜTT Program címmel készített pályázatot komplex szociális, egészségügyi és mentális megsegítésükre. A program megvalósítására a pályázók 76.300.000 Ft támogatást kaptak.

2020. január 6-án kezdődött a regisztrációs szakasz, mely Budapesten 2020. 02. 27-ig, vidéken pedig 03. 12-ig tartott. A jogosultság igazolása mellett ekkor történt meg a rászorultság felmérése is. A munkát a fővárosban központi ügyfélfogadási iroda, vidéken 10 régióközponti iroda végezte el, 46 fős másodgenerációs önkéntes csapat közreműködésével.

Az összegyűjtött adatokból a pályázat kritériumrendszere alapján születtek meg a támogatási javaslatok, melyeket a Független Jóváhagyó Testület véglegesített.

Végül a megvalósulási szakasz 2020 júliusában kezdődött, és az év végéig befejeződött.

A budapesti programokat a MAZSIHISZ, a BZSH valamint a MAZS Alapítvány szervezte és kivitelezte.

Alapelv volt, hogy a vidéken élő másodgenerációs rászorultak ellátása azonos színvonalú, és létszámukhoz képest azonos volumenű legyen a fővárosiakéval: a zsidó lakosság 80 százaléka él a fővárosban, és 20 százaléka vidéken.

A járvány miatt többször módosítani kellett programot. Egyrészt el kellett hagyni azokat a szolgáltatásokat, amelyek személyes találkozást igényelnek (gyógytorna, kórházi kezelés utáni otthonápolás, stb.), és át kellet térni az online lebonyolításra. Másrészt, a korlátozások gazdasági következménye miatt előnybe kellett részesíteni a szociális támogatási formákat.

Összesen 981 fő részesült támogatásban (743 budapesti és 238 vidéki lakos; 322 férfi és 659 nő). A fejenkénti átlagos támogatás 80 000 Ft volt. (Van, aki több támogatási formát is igénybe vehetett.)

A program teljes célcsoportja a támogatott 981 főnek legalább ötszöröse lehet – vélik a szakértők. A 120 ezerre becsült teljes magyarországi zsidó népesség mintegy 40%-át teszik ki a másodgenerációs túlélők. A Magyarországon közölt hivatalos statisztikai adatok szerint a lakosság minimum 12 százaléka él szegénységben. Ha ezt az adatot kivetítjük a zsidó lakosságra, a második generációs csoportból a rászorulók létszáma vélhetően mintegy 5000 fő körül lehet. Az anyagi lehetőségek 2020-ban a leginkább rászoruló 20 százalék átmeneti megsegítését tették lehetővé.

A megvalósult támogatási formák

Szociális csomag:

  • egyszeri 120 000 Ft-os rezsi támogatás / 330 fő
  • 45 000 Ft értékű élelmiszer támogatás Multi-pay kártyán / 39 fő
  • ismételt 30 000 forintos pénztámogatás a leginkább rászoruló rezsi támogatottak részére 2020.szeptemberben / 52 fő

Egészségügyi támogatási csomag:

  • 45 000 forintos pénztámogatás egészségügyi segédeszköz vásárlásához / 372 fő
  • 45 000 Ft hozzájárulás sürgős diagnosztikai eljárások költségéhez krízishelyzetben / 9 fő
  • 45 000 Ft gyógyszervásárlási és gyógytorna támogatás /167 fő

Mentális támogatás:

  • Mentális támogató beszélgetések szakemberrel, legfeljebb 7 alkalommal / 73 fő

A tapasztalatok szerint hosszútávon a rezsi támogatásra (pénzbeli segély) és gondozási szolgáltatásokra (gyógytorna, kísérés, takarítás, bevásárlás, ügyintézés) van a legnagyobb igény. A közösségen belül nyújtott otthonápolásra is sok második generációs túlélő vár, hiszen ez különösen költséges és munkaerőhiányos szolgáltatás. Első lépésként az önkormányzati hálózatok igénybevételét kell ösztönözni, és emellett gondolkodni a saját, állami kvótával támogatott ellátási lehetőségekről.

Minden finanszírozás, források kérdése; a Mazsihisz Jáhád Közösségi Szolgálat és a MAZS Alapítvány nagyon szeretné folytatni a munkát, elkötelezett amellett, hogy a másodgenerációs támogatásokat folyamatossá kell tenni.

Címkék:Együtt segélyprogram, másodgenerációs Holokauszt túlélők

[popup][/popup]