Bécs: 64 ezer zsidó nevét vésik fel a Holokauszt áldozatainak emlékfalára

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Bécsben nevekkel ellátott emlékfalat emelnek a holokauszt ausztriai áldozatainak. A munkálatok hétfőn megkezdődtek, és az emlékmű várhatóan jövőre készül majd el.

Az emlékmű látványterve

Az  Ostarrichi-Parkban létesítendő emlékfalra 64 ezer ausztriai zsidó áldozat nevét vésik majd fel.

Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: az emlékfal egyben arra figyelmeztet majd, hogy le kell győzni az antiszemitizmust. Hozzátette: a holokauszt történéseit nem lehet jóvátenni, azok semmihez sem mérhetőek. Hangsúlyozta ugyanakkor: annál lényegesebb szerep jut az emlékezésnek.

Oskar Deutsch, az ausztriai zsidó hitközség (Israelitische Kultusgemeinde Österreich) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékezésnek a jövőt kell szolgálnia. Arról is beszélt: a zsidó közösségek számára lényeges, hogy valamennyi tagjuk biztonságban érezze magát. Egyben arra szólított fel, hogy határozottan fel kell lépni a zsidóellenességgel és a rasszizmussal szemben.

Deutsch arra emlékeztetett, hogy Ausztria több évtizeden át nem vállalta a történelmi felelősséget, nem tudta megfelelő módon kezelni, hogy az osztrákok közül oly sokan vállaltak bűnrészességet a náci rezsim rémtetteiben.

Elismerően szólt ugyanakkor arról, hogy Franz Vranitzky (SPÖ) volt az első kancellár, aki 1991-ben részvétét és sajnálatát fejezte ki Ausztria bűnrészessége miatt. Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár pedig támogatta a Kurt Yakov Tutter holokauszt-túlélő kezdeményezésére indított projekt megvalósulását.

Az emlékmű honlapja itt olvasható.

Noll Katalin/MTI

 

Címkék:Ausztria, emlékezet, holokauszt

[popup][/popup]