Aki túlélte Auschwitzot és Szarajevó ostromát

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

A szarajevói zsidó közösség megerősítette, hogy meghalt Greta Weinfeld Ferusic, aki családjából egyedüliként élte túl auschwitzi haláltábort, majd évtizedekkel később a boszniai háborút és benne Szarajevo ostromát. Életéről 1997-ben dokumentumfilm is készült.

Greta Ferusic, a Grtea c. dokumentumfilmben (Forrás: Youtube)

Greta Weinfeld Ferusic 97 éves korában hétfőn hunyt el, a hírt a boszniai zsidó közösség képviselői kedden megerősítették.

Az 1924-ben Újvidéken született lányt 1944-ben több családtagjával együtt Auschwitzba deportálták a Délvidékre 1941-ben visszatérő magyar hatóságok. Rokonait később a táborban gyilkolták meg, ő maradt az egyetlen túlélő a családjából.

A második világháború után visszatért Belgrádba, építészetet tanult, később Szarajevóba költözött. A szarajevói egyetem építészeti karán professzorként dolgozott, majd az iskola dékánjává vált.

Jugoszlávia szétesése után Ferusic ismét egy véres háború közepén találta magát. Az 1992-1995-ös boszniai háború idején Ferusic akkor sem volt hajlandó elhagyni az otthonát, amikor a szerb erők blokád alá vették Szarajevót. A város körülzárása végül egy több évig elhúzódó ostromba torkollott. A becslések szerint a szarajevói harcokban 11 000 ember, köztük 1600 gyermek vesztette életét.

“A második világháború alatt egész Európa bajban volt és szenvedett. (Míg a boszniai háború alatt) mindössze 100 kilométerre onnan az emberek normális életet éltek. Nem érintették őket az események, és nem vették észre, hogy mi történik itt.” – mondta később az ostromról.

GRETA (Story about Greta, the only person who survived Auschwitz and the siege of Sarajevo)

Director: Haris PašovićScreenwriters / authors: Nihad Kreševljaković & Lejla PašovićCamera: Christian BushillCountry: Bosnia and HerzegovinaLanguage: Bosnian…

“Egy csodálatos ember távozott, aki sok jót és szörnyűséget élt túl” – írta a Facebookon közzétett üzenetében Haris Pasovic, aki dokumentumfilmet rendezett Ferusicról. A Greta című dokumentumfilm Ferusic drámai élettörténetét meséli el. A filmet az 1997-es megjelenését követően több nemzetközi filmfesztiválon is bemutatták.

A filmben Ferusic arra kérdésre, hogy az ostrom közepette miért maradt Szarajevóban, így válaszolt: “Életem során egyszer már arra kényszerültem, hogy elhagyjam az otthonom. Soha nem fogom még egyszer önként elhagyni.”

Ferusic 2004-ben megkapta az Auschwitz-keresztet, azt a lengyel kitüntetést, amelyet a német koncentrációs táborok, köztük Auschwitz túlélőinek tiszteletére hoztak létre. 1999-től már nem adták át senkinek, ez alól egyedül csak Greta Ferusic esetében tettek kivételt 2004-ben.

 

Ynetnews – Szabó Gyula

Címkék:Auschwitz, Szarajevo

[popup][/popup]