A történész tükre

Írta: Kalcsics Ildikó - Rovat: Kegyelet, Közösség, Történelem

Kutatók a bécsi Simon Wiesenthal Intézetből, a Saul fiát ihlető Gideon Greif a Jad Vasemből, leszármazottak Izraelből, Argentínából, Ausztráliából, Angliából, szervezett tanuló-, turista- és hitközségi csoportok magyar és erdélyi városokból, legutóbb pedig a washingtoni holokauszt-emlékmúzeum szakértői – 2014 októbere óta közel hatezren látták a szombathelyi Szemtől szemben kiállítást, amelynek állandó megnyitásáról jó egy évvel ezelőtt tudósítottunk.

 img_0052

A tárlat teljes kép- és szöveganyagát – azaz több mint 600 egykori szombathelyi zsidó lakos és család életének a kikutatott adatokból kirajzolódó portréját, pillanatfelvételét – tartalmazó új katalógus-album a napokban készült el. Kelbert Krisztina szerző és kurátor, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Történettudományi Osztályának vezetője így harangozta be munkáját még a megjelenés előtt:

„Rövidesen napvilágot lát a Szemtől szemben. Képek a szombathelyi zsidóság történetéből kétnyelvű (magyar–angol) kiállítási katalógus, amely 656 oldalon, 1178 archív fotográfián, 40 témán és 651 megszemélyesített emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését.

A Szemtől szemben katalógus derűs és drámai pillanatok szövedéke. A szombathelyi zsidó fiatalokból álló Egységben Rejlik Titokzatos Erőnk asztaltársaság képes naplójából, ‘Kiránduló és Sport Albumából’ merített intim dimenziók élesen illusztrálják e végletek összefonódását. Önfeledt élmények, bohém bálok, kedélyes kirándulások, virágzó szerelmek, amelyeket csokorba gyűjtve, az album szerzője 1927-ben ekképp kommentált: »Lesznek egyesek, akik kézbe véve ezt az albumot, azt fogják kérdezni, hát ez meg mire való? Nos, az idő megadja majd a feleletet. Tíz-húsz év múltán, ha együtt leszünk, s kezünkbe akad majd ez az akkor már »antik darab«, felelevenedik emlékezetünkben a sok szép, bohó, tarka ifjúkori emlék, illúzió és valóság.« Húsz évvel később, 1947-ben, a társas napló fotóin és névsoraiban szereplő zsidó fiatalok közül csupán alig néhányan voltak az élők sorában. Legtöbbjüket Auschwitz krematóriumai emésztették fel, vagy a kíméletlen munkaszolgálatnak estek áldozatul.

Fotográfiáikat, történeteiket hét évtized elteltével nem a nosztalgiázó tekintetek és ujjak vették birtokukba, hanem mi – az Auschwitz utáni ember –, akik egy elpusztított világ utolsó nyomaival szembesülünk, s bennünk lüktet tovább elevenen a kérdés, hogy mi is az illúzió és mi a valóság…

 img_1227

Az új katalógus bemutatójára 2016. november 20-án, vasárnap délután 4 órakor kerül sor a szombathelyi Zsidó Kultúra Házában (Zrínyi Ilona utca 17.), amely egykori neológ elemi iskolaként a deportálás gettóbeli gyűjtőpontja volt – ma pedig a Szemtől szemben kiállításnak is otthona. A hitközség weboldalán a kiadvány már előrendelhető, sőt – néhány oldal erejéig – fel is lapozható.

Az eseményen részt vesz és beszédet mond Szombathely megyei jogú város alpolgármestere, Koczka Tibor, az albumot Ungvári Tamás író-irodalomtörténész, egyetemi tanár és Heisler András, a Mazsihisz elnöke méltatja, majd Kelbert Krisztina szerző és Kassai Ferenc grafikusművész, egyetemi docens, a könyv tervezője és kiadója mutatja be. A vendégeket Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszönti.

Kísérőprogramként az érdeklődők 18 órai kezdéssel megtekinthetik Gárdos Péter Hajnali láz című regényének filmváltozatát az Agora – Savaria Filmszínházban. Ez a vetítés lesz egyúttal a november 21–25. között tartandó Izraeli Filmnapok nyitánya. A helyszín a Zsidó Kultúra Házától 5 perc sétával elérhető – jegyek a mozi weboldalán, jelképes (500 Ft-os) helyáron foglalhatók.

 

 

[popup][/popup]