A német püspöki konferencia a katolikus egyház bűnrészességéről

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

A német katolikus püspökök „bűnrészessé váltak” a nácik tetteiben – állítja a püspöki kar nyilvánosságra hozott dokumentum.

Cesare Orsenigo, a Vatikán nagykövete Hitlernél, 1935-ben (PHOTO12/GETTY IMAGES)

Elnökük, Georg Baetzing püspök, 23 oldalas jelentést tárt a nyilvánosság elé egy szerdán közvetített videokonferencián.

A Katholische Nachrichten-Agentur beszámolója szerint a jelentésben többek között ez áll: „Azzal, hogy a püspökök nem mondtak világosan nemet a háborúra, és támogatták a német nép akaratát annak folytatására, bűnrészességet vállaltak abban.”

A The Times szerint a jelentés azt is megemlíti, hogy ugyan a püspökök nem osztották Hitler fajelméletét, mégis támogatták „a katonákat és a rendszert”. Több száz püspök nyújtott lelki támogatást a frontvonalakon harcoló katonáknak, az egyház birtokában lévő ingatlanok közül sokban működtek kórházak, ahol apácák teljesítettek nővéri szolgálatot.

Az egyik prelátus az újságnak adott nyilatkozatában a jelentést „bűnvallomásnak” minősítette.

XII. Pius pápát, aki 1939-től 1958-ig volt a Vatikán feje, sokan bírálták, mert szemet hunyt a nácik által irányított zsidóüldözések fölött. Szerepe mindmáig vitatott.

Március 2-án a vatikáni levéltár megnyílt a kutatók előtt. Egy héttel később az archívum a járvány miatt bezárt, de a rövid idő elég volt ahhoz, hogy dokumentumok bizonyítsák: Pius tudott a náci haláltáborokról, és a Vatikán Pius jó hírének megóvása érdekében tartotta vissza mostanáig ezt az információt – amint arról a többek között Washington Post tudósított.

JTA

 

 

 

 

Címkék:náci bűnök, német katolikus egyház, püspöki kar, Vatikán

[popup][/popup]