A Drew Weissman-sztori

Írta: Lázár György - Rovat: Technika - tudomány, Történelem

Karikó Katalin és Drew Weissman kapták az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Karikó Katalin története jól ismert Magyarországon, de Weissmanról Magyarországon keveset tudni, pedig az ő hozzájárulása nélkül ez a tudományos siker nem születhetett volna meg.

Drew Weissman két lánya, Rachel és Allison társaságában 2012-ben. (Családi fotó)

Drew Weissman 64 éves, négy évvel fiatalabb Karikónál. Csendes, visszahúzódó, a nyilvánosságot kerülő tudósként ismerik. Ellentéte az igencsak agilis, gyakran nyilatkozó Karikónak.

A Boston városa mellett Lexingtonban született, jó tanuló volt és eredetileg mérnöknek készült.

Édesapja zsidó származású mérnök, édesanyja katolikus olasz család sarja. A család nem volt vallásos. Édesanyja, aki fogászasszisztensként dolgozott, “hivatalosan” soha nem tért át zsidó hitre, de a család megünnepelt minden zsidó ünnepeket. Kulturálisan zsidó környezetben nőtt fel. Egyetemi tanulmányait a Brandeis Egyetemen kezdte meg. A Boston melletti Waldham városában található magánegyetemet, „zsidó egyetemként” tartják számon. Alapításakor, 1948-ban szinte összes hallgatója zsidó származású volt, de a hallgatók fele ma is az.

Az egyetemen találkozott Mary Ellen-nel, későbbi feleségével, aki vallásos zsidó család sarja és gyermekpszichológusi végzettséggel rendelkezik.

Drew a Brandeis Egyetemen 1981-ben biokémiából szerzett master fokozatot, majd a közeli Boston Egyetemen folytatta tanulmányait, ott orvosi diplomát és doktorátust is szerzett. Ezután orvos rezidens a Beth Israel kórházban, majd állást kap a National Institutes of Health-nél (Nemzeti Egészségügyi Intézetek), ahol a legendás Anthony Fauci a főnöke. 1997-től az University of Pennsylvania professzora.

Drew Weissman és Karikó Katalin a Pennsylvania Egyetemen

A történet szerint 1998-ban Karikó és Weissman az egyetemi fénymásolóra várt, amikor az mRNA alkalmazásával kapcsolatos problémákról kezdtek beszélgetni. A beszélgetésből közös kutatás lett és 2005-ben publikálták eredményeiket. Cikküket akkoriban nem sokan vették észre a tudományos világban.

De két apró magáncég, az amerikai Moderna és a német BioNTech fantáziát látott kutatásaikban. Amikor a koronavírus megjelent, és gyors vakcina fejlesztésre volt szükség, mRNA kutatásaikra alapozták vakcina fejlesztéseiket. A többi ma már tudománytörténet.

Weissmannak és feleségének két lánya van, Rachel és Allison. A család a Temple Beth Hillel-Beth El zsinagóga tagja, ami Philadelphia mellett, Wynnewood városában, Pennsylvania államban található.

 

Címkék:Brandeis Egyetem, Karikó Katalin, koronavírus

[popup][/popup]