79 éve gyilkolták le a Maros utcai Budai Izraelita Szentegylet Gyógyintézetének betegeit és személyzetét

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

Nem ez volt az egyetlen nyilas tömeggyilkosság a budai zsidó szociális intézményekben – a Bíró Dániel kórházban január 14-én, az Alma utcai szeretetotthonban január 19-én mészároltak le a nyilasok mindenkit, akit csak értek. A háború után a Maros utcai áldozatokat exhumálták, akik ma a Gránátos utcai, illetve a Csörsz utcai temetőben nyugszanak. 

A gyilkosok és áldozataik

1945 áprilisában megrázó jelenetek játszódtak le az egykori Maros utcai zsidó kórház udvarán – írja a 444.hu. Tizenhárom elfogott egykori nyilas pártszolgálatost vonultattak fel a hatóságok, akiknek végig kellett nézniük, hogy egy tömegsírból egymás után 84 még ép holttestet ásnak ki. Az ő áldozataikat, akiket három hónappal korábban mészároltak le és ástak el. A sáros holttesteket kötéllel húzták ki a gödörből, sorban kiterítettek őket, többeket helyben fel is boncolt az agnoszkáló orvos. A tetemre hívásnál jelen voltak a meggyilkoltak hozzátartozói és a környékbeli nézelődök is. A hangulat a korabeli leírások alapján hisztérikus volt.

Az egész holokauszt történetében kivételes álló és mozgó felvételek készültek az exhumálásról, amiken együtt szerepelnek az áldozatok és az elkövetők is.

A nemzetiszocialisták itthon és külföldön is nagy energiákat fektettek abba, hogy a tömeggyilkosságaiknak ne maradjon nyoma. Két nappal később a pár utcával arrébb lévő Bíró Dániel kórházban ugyanezek a gyilkosok majd kétszer annyi ártatlan embert mészároltak le, de a halottakat az épülettel együtt felgyújtották, alig maradt nyomuk. Ugyanebben az időszakban nagyjából százszor annyi zsidónak minősített embert lőttek bele a jeges Dunába, ami elsodorta a nagy semmibe a holttesteket, akiknek nem maradt nyomuk. A Maros utcában más volt a helyzet. Itt a vérengzést nem lehetett eltagadni, nem lehetett másokra kenni, nem lehetett kifogásokat találni. Súlyos nyomuk maradt.

Ez egy olyan ritka eset, ahol az összes áldozatnak és az összes elkövetőnek neve volt. Nem csupán „nyilasok” és „zsidók”, nem csupán számok, hanem konkrét személyek. A kamera a tettükkel szembesített elkövetők arcát közvetlen közelről mutatta meg.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]