Totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja – először

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

2011 óta augusztus 23-a Európában a Totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja.

A Molotov–Ribbentrop-paktum (más néven Hitler-Sztálin paktum) 1939. augusztus 23-i aláírásának évfordulóján a huszadik század két, Európát alapjaiban megrendítő diktatúrájára, egyben a kommunista és nemzetiszocialista (nyilas) korszak áldozataira emlékezünk. A Holokauszt Emlékközpontban ezen a napon látható először a Túlélők fala elnevezésű új interaktív installáció.

szögesdrót
2008 júniusában Európa lelkiismerete és a kommunizmus című prágai nemzetközi konferencia javaslatára, majd magyar-lengyel-litván kezdeményezésre az EU-országok igazságügyi minisztereinek 2011 júniusi luxembourgi tanácskozásán a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóját a Totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává nyilvánították.

A dokumentum elfogadásával az Európai Unió lépést kívánt tenni a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezet erősítéséért. 2011. augusztus 23-án először az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei Varsóban közösen rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt és nemzetközi konferenciát rendeztek a Varsói Felkelés Múzeumában.

A fontos nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva a Holokauszt Emlékközpont az intézményben az emléknap alkalmából Kovács Nóra Patrícia, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának tervei alapján létesítette a Túlélők falát. A fal 20 videóból álló vetített felületet képez, ahol folyamatosan a holokauszt túlélőivel készített interjúk láthatók.

A vetített felület két szélén szemmagasságban elhelyezkedő kamerák fontos elemek. A rendszer érzékeli az érdeklődő látogató kézmozdulatát, kinagyítja a kiválasztott videót és teljes méretben, hanggal együtt lejátssza. Meghatározott helyről működik, több látogató is nézheti, azonban csak egy irányíthatja. A Túlélők falának kiemelt küldetése, hogy a múzeumlátogató megismerkedhessen személyes sorsokkal. Apró fizikális akcióinak következményeként a látogató maga választ, így sajátosan intim “közelséget” létesíthet a vészkorszakot átélt embertársunk élettörténetével.

Az új installáció tesztüzemmódban augusztus 23-ától nyitvatartási időben tekinthető meg a Páva utcai intézmény zsinagógaterében. A felhasznált videók a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa – A Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet archívumából származnak. További információ: http://dornsife.usc.edu/vhi/
A további felhasznált életút-interjúkat Pécsi-Pollner Katalin készítette.

[popup][/popup]