Magzatkép okostelefonnal 

Írta: Szombat - Rovat: Technika - tudomány

Egy izraeli startup cég bejelentette: befejező stádiumába érkezett egy kézi kezelésű ultrahangos berendezés fejlesztése, amelynek segítségével a kismamák saját maguk készíthetnek felvételt a magzatról okostelefonjuk segítségével.

A PulseNmore Ltd. tájékoztatása szerint a műszer bármely okostelefonhoz csatlakoztatható;  annak képernyőjén megjeleníthető a felvétel, majd elküldhető a kezelőorvoshoz. Minderről a Hadashot TV nevű hírcsatorna tudósított.

A találmány forradalmasíthatja az ultrahangos vizsgálatokat és gyakoribb teszteket tesz lehetővé. Különösen Izraelben, ahol a kismamákon átlagosan 6–8 tesztet végeznek el a terhesség során – nyilatkozta Israel Meisner professzor, a Petah Tikvai Rabin Gyógyászati Központ Szülészeti Ultrahang Osztályának vezetője. Dr. Elazar Sonnenschein, a PulseNmore cég egyik alapítója hozzátette: a legfontosabb cél, hogy olyankor készítsenek felvételt, amikor aggodalomra van ok.

 

A berendezés még nem kapott zöld utat az izraeli Egészségügyi Minisztériumtól, de már sikeresen tesztelték az USÁ-ban.

A PulseNmore tájékoztatása szerint a műszerrel maximum 25 ultrahangos felvétel készíthető, és kereskedelmi forgalomba kerülése esetén az ár 190 dollár körül várható. Ez nem tartalmazza a doktori diagnózis díjazását. A cég már tárgyalás van izraeli egészségügyi alapokkal, mivel a berendezés kiválthatja a költséges ultrahang vizsgálatot.

A startup cég képviselője hozzátette: „Félreértések elkerülése végett, ez nem olyan ultrahangos készülék, ami a terhességi rendellenességek megállapítására vagy mérések végzésére szolgál. Egyetlen célja az, hogy megnyugtassa a terhes anyát, amikor feszült állapotban van, azzal, hogy pillantást vessen a magzatra, és lássa, hogy minden rendben van.”

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:magzati ultrahang, okostelefon

[popup][/popup]