Izraeli kórház a világ legjobb „okos kórházai” között

Írta: Szombat - Rovat: Technika - tudomány

A Newsweek a Statista globális adatvizsgáló cég nyomán a Sheba Gyógyászati Központot a világ 13-ik okos kórházának választotta, Izraelben pedig a legjobbnak. A Newsweek/Statista három egymást követő évben sorolta a Ramat Ganban található gyógyászati központot a világ legjobb tíz kórháza közé.

A kórház komplexum madártávlatból

A Sheba kategóriájában a legnagyobb kórháznak számít Izraelben és a Közel-Keleten. A Tel Hashomer negyedben működő központ évente több mint egymillió beteget kezel, köztük 200.000 pácienst sürgősséggel, és 1250 orvost, 2300 asszisztenst és 1500 egyéb gyógyászati dolgozót foglalkoztat.

A Sheba azzal vívott ki magának előkelő helyet az „okos forradalomban”, hogy három éve létrehozta az ARC Innovációs Központot a gyorsított újratervezés céljából. A COVID-19 pandémia idején jelentősége különösen megnőtt, mert a telemedicina forradalmi digitális gyógyászati megoldásokat kínál világszerte.

„A világjárvány felgyorsította a már korábban beindult trendet. Az IT és más eszközök, amelyek ’okosabbá’ teszik a kórházakat, komoly differenciáló tényezők lettek az egészségvédelmi piacon. A technológia nem csupán egy tényező, valójában az egyetlen lehetőséget kínálja” – áll a cikkben.

Jichák Kreiss professzor, a Sheba Medical Center főigazgatója ezt nyilatkozta: „Mint hogy a gyógyászati rendszereknek és kórházaknak készen kell állniuk a legkülönbözőbb kihívásokra az elkövetkező évtizedekben, olyan forradalmi eszközöket kell bevetniük, amelyek javítják a betegellátást, akár járvány esetén, akár mindennapi körülmények között. A Sheba a jövő kórháza. Büszke vagyok, hogy olyan doktorokkal dolgozhatom együtt, akik kiemelt szerepet játszottak abban, hogy központunk elismert „okos kórházzá” emelkedett.

Eyal Zimlichman, a Sheba innovációs vezérigazgatója szerint: „A központnak elsősorban a telemedicinára, távgyógyászati technológiára van szüksége. A pandémia idején világossá vált, hogy mennyire fontos a betegek távkezelése, megfigyelésük és a velük történő kommunikáció. Azonkívül az otthon fekvő páciensek segítése csökkenti a költségeket, a problémák mielőbbi felismerését, kizárja a fertőzést, és a kezelést kényelmesebbé teszi. A rehabilitáció áthelyezése a lakóhelyre azt jelenti, hogy a kezelt betegeket korábban engedik haza a kórházakból.”

 

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:Sheba kórház

[popup][/popup]