Harari: A mesterséges intelligencia hamarosan új Bibliát írhat

Írta: Szombat - Rovat: Technika - tudomány

Yuval Noah Harari azt állította, hogy a mesterséges intelligencia (M.I.) már a közeljövőben képes lehet arra, hogy megalkossa az “új Bibliát”.

Harari a portugáliai Lisszabonban, Pedro Pinto újságíróval tartott “Az emberiség nem ilyen egyszerű” című nyilvános szemináriumán tette ezeket a kijelentéseket május 19-én.

Harari a jeruzsálemi Héber Egyetem történésze, akinek könyvei világszerte 20 millió példányban keltek el.

A lisszaboni eseményen egyebek közt ezt mondta: “Gutenberg a 15. század közepén nyomtatta ki a Bibliát. A Nyomda annyi példányt nyomtatott ki a Bibliából, ahány példányt Gutenberg akart. De egyetlen új oldalt sem hozott létre. Nem voltak saját elképzelései a Bibliáról: jó vagy rossz? Hogyan kell ezt vagy azt értelmezni”.

Hozzátette: “Az M.I. viszont képes új ötleteket létrehozni, akár új Bibliát is írhat”.

Az akadémikus azt is hozzátette, hogy történetileg emberek írták a “szent könyveket”, nem pedig egy istenség vagy istenségek. De a jövőbeli szent könyveket nem emberi lények írhatják, amelyek így olyan vallásokat hozhatnak ltre, amelyek “valójában helyesek”. Azt is mondta továbbá, hogy ez néhány éven belül valósággá válhat.

A közelmúltban a Mesterséges Intelligencia azért került a figyelem középpontjába, mert megjelent a ChatGPT, az emberekkel önálló beszélgetésre képes robot program. Egyes szakértők attól tartanak, hogy a gyorsan fejlődő M.I. veszélyt jelenthet az emberi létre.

christianheadlines.com

[popup][/popup]