A Pfizer vakcina jobban véd a brit, mint a dél-afrikai mutáns ellen, állítja egy izraeli tanulmány

Írta: Szombat - Rovat: Technika - tudomány

A beoltottak ugyanakkor védettebbek, mint azok, akik felgyógyultak a fertőzésből.

A Ben-Gurion egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a Pfizer nagy mennyiségű antianyagot termel, amely egyaránt hatékony a vírus általános törzsével és a brit mutánssal szemben. A vakcina ugyanakkor mérsékelten semlegesítette a dél-afrikai mutánst, valamint a brit és dél-afrikai törzs tulajdonságaival is rendelkező változatot.

A vizsgálat során tíz olyan személytől vettek vérmintát, akik felgyógyultak a betegségből, öt olyantól, aki megkapta az első oltást, és tíz olyantól, aki már a másodikat is. A mintákat az első oltás után 21 nappal, és a második után 10 nappal vették.

Ezután megmérték az antitestek képességét a fertőzés elleni védelemre.

„Tanulmányunk igazolja a Pfizer vakcina klinikai hatékonyságát, de aggályokat vet föl specifikus SARS-CoV-2 változatok vonatkozásában. Mindent egybevetve az eredmények felhívják a figyelmet a változatok követésének fontosságára, és az újonnan fejlesztett vakcinák SARS-CoV-2-őt semlegesítő potenciáljának növelésének lehetőségére. A Pfizer kevésbé hatékony a dél-afrikai törzs ellenében” –írják a szerzők.

Az oltásban részesült személyek antitestjei nagyobb ellenálló képességet mutattak, beleértve a vírus variánsait is, mint a betegségből felépülteké.

A változatok terjedése nagyobb fertőzőképességükkel, nem pedig a vakcinák elleni rezisztenciával magyarázható.

A teljes vakcinás kezelést kapott személyek antitest szintje tizenegyszerese volt a betegségből fölépültekének, és jóval magasabb azokénál, akik csupán az első oltást kapták meg, ami arra utal, hogy a magas védettséghez teljes kezelés szükséges. A fertőzésből kigyógyultak kevésbé voltak ellenállóak a dél-afrikai, mint a brit vírussal szemben.

A szerzők szerint, akiket a dél-afrikai változat támadt meg, aligha fertőződnek meg újra ugyanazzal.

A tanulmányt a Cell Host & Microbe tudományos folyóiratban tették közzé. A kutatói team a Ben Gurion Egyetem Shraga Segalról elnevezett Microbiológiai és Immunológiai Osztályának dolgozói közül került ki. Izraelben elsősorban Pfizerrel oltanak. A vakcinákra ellenállóbb variánsok országba jutásának fékezésére utazási korlátozásokat vezettek be; ennek részeként egy hónapra lezárták Ben Gurion repülőteret, még az izraeli állampolgárok előtt is.

Izraelben a legtöbben a brit vírustól fertőződtek meg.

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:brit mutáns, Covid 19, dél-afrikai mutáns, Pfizer vakcina

[popup][/popup]