Megjelent a Szombat áprilisi száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Izrael EU-szemüveggel – Gadó János körinterjúja

Akik Amerika-ellenesek, azok általában Izrael-ellenesek is

Szent-Iványi István (SZDSZ, Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért)

Izrael jelenléte szimbolikus akadály

Schöpflin György (Fidesz, Európai Néppárt)

Néha túlzott az empátia a palesztinok iránt

Tabajdi Csaba (MSZP, Európai Szocialisták)

Hajrá Sárközy! – Szegő Péter írása a franciaországi elnökválasztásról

Egy februári televíziós műsorban a belügyminiszter így fogalmazott: „Annak, aki itt él, tiszteletben kell tartania s szabályokat. Ez azt jelenti, hogy nem ismerjük a többnejűséget, nem csonkítjuk meg leányainkat, nem vágunk le kecskét a lakásban, és tiszteletben tartjuk a köztársaság szabályait”.

Seres László: Holokausztrelativizálás és Izrael-ellenesség a nyugati sajtóban

Sok jó szándékú baloldali a mai napig úgy gondolja, hogy a zsidóságnak, az antiszemitizmus ellen harcolóknak egyetlen megbízható politikai barátja van: a baloldal. Ez azonban sajnos egyáltalán nincs így (bár a térségben Magyarországon még a leginkább). Ha politikailag egyáltalán kategorizálhatók ezek a fogalmak, azt mondanám: a liberális jobbközép Európában még mindig megbízhatóbb barátja Izraelnek és az antiszemitizmus elleni harcnak, mint a mérsékelt baloldal.

Gadó János: Változásra várva – A BZSH és a Mazsihisz tisztújítása elé

A legjobb az lenne, ha maga a Mazsihisz kezdeményezné a fokozatos változtatásokat, és megvitatná az összes lehetséges szereplővel, hol látják helyüket egy plurális képviseleti rendszerben. A szociológus szerint a Mazsihisznek nem kell félnie, hogy elveszti hegemóniáját, ha a többi szervezetet is bevonja a politikai reprezentációba, hiszen az azonosítható támogatók száma alapján, a legminimalistább kalkuláció szerint is, 80-90 százalék körüli lenne szavazati aránya egy „föderalistább” ernyőszervezetben.

„Hitközségi adót alig fizet valaki” Szegő Péter interjúja Radnóti Zoltánnal, a lágymányosi körzet rabbijával

Felmerült még Suchman Tamás neve is a BZSH-elnöki posztra, de ez szóba sem jöhet, mert ő nem budapesti küldött, ráadásul ő egy jobboldali kormányzat szemében elfogadhatatlan lenne.

„Zsidó vagy?” „Fogalmam sincs” – Németh Gáborral beszélget Várnai Pál

Apai nagyapám 19-es kommunista volt, anyai nagyapám feketelistára tett szocdem, szüleim pedig igen fiatalon beléptek a pártba. Keveset szoktak beszélni arról, mi van akkor, amikor az ember úgy szocializálódik, hogy ami körülveszi, azt a „feljebbvalói”, az egyetlen lehetséges rendként azonosítják. Az idegenség élménye azért pokoli, mert az ember ilyenkor magában keresi a hibát, a bűnt, a vétket, amit elkövet, azáltal, hogy idegennek érzi magát. Hiszen egy jó világban idegennek a rossz érzi magát.

„Világéletemben mázlista voltam” – Szipál Mártonnal beszélget Réz Anna

…a hamis papírokkal, amelyeket apám szerzett, és amelyek jóvoltából nem hogy nem deportáltak, de a tisztiiskolában tanulhattam repülni. Aztán persze kaptam a megjegyzéseket nap mint nap, hogy mit keresek én ott ezzel a fizimiskával, de bajom nem esett se nekem, se a családomnak.

… A portréfotózást azért kezdtem el, hogy legyen miből élni. Ehhez tényleg értettem, mert apám zseniális fotós volt. Münchenben tanult Európa egyik legjobb művészeti akadémiáján, ahol Munkácsy és Barabás végzett. És bár engem nemhogy hidegen hagyott, de halálosan idegesített apám folytonos okítása, az állandó üvöltözése a retusőrökkel a szomszéd szobában elég volt ahhoz, hogy felnőtt koromra jó fotós legyek. Én soha nem tanultam fényképezni – se könyvből, se iskolában.

Keresd a Szombatot a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon,

vagy válaszd a könnyebb megoldást: fizess elő a Szombatra.

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.

E-mail: [email protected]

www.szombat.org


2007. április / XIX. évfolyam 4. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2007-04, Borító

[popup][/popup]