A gyerek

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

 

Megjelent a Szombat áprilisi száma
Szombat, a 21. század magyar-zsidó folyóirata

Márciusi „Esküvő, házasság” összeállításunk után, áprilisi lapunk „A gyerek” címmel közöl tematikus mellékletet. Zsidó demográfia, gyereknevelés, gyereklélektan mellett e számunkban történelemmel, irodalommal és zsidó közélettel egyaránt szolgálunk. Ízelítő a lapból:

„Nem a hazának, maguknak akarnak gyereket” – Sergio Della Pergola professzorral Gadó János beszélgetett

Archaikus társadalmakban, ahol az emberek túlnyomó része iskolázatlan, a gyerekek csak úgy születnek, mindenféle kontroll nélkül. A következő szakaszban megjelenik a családtervezés. Így a gyerekek száma már a szülők szándékát tükrözi. Azt gondolom, Gázában a gyerekek egy része még mindenféle tervezés nélkül születik. Az izraeli társadalom – beleértve az arabokat és az ultraortodoxokat is – meglehetősen pontosan tudja, hogy mit akar. Ezt vizsgálatok támasztják alá.

Nem Izraelben vagy New Yorkban vagyunk: Zsidó óvodák Budapesten – Szegő Dóri írása
A rendszerváltáskor az ortodox hitközségé volt az egyetlen zsidó óvoda Magyarországon. Ma négy zsidó óvoda és egy bölcsőde működik Budapesten. Ezekről olvashatnak lapunkban.

Földön rekedt imák – beszélgetés Vekerdy Tamás pszichológussal

A vallásos családban fennáll a veszély, hogy elvszerűen nevelik a gyereket, nincs spontaneitás, nincs intimitás, mondván, mi mindenről tudjuk, mi a jó, mi a rossz, azt kell betartani – mindez kiüríti az érzelmeket. A vallásos embert az a veszély is fenyegeti, hogy erőszakkal elfojt: „Megverlek, kisfiam, hogy a jó útra térítselek.” És közben a bántalmazó élvezi a verést, mert így éli ki elfojtott szadisztikus és erotikus ösztöneit.

Kire ütött ez a nő? – Németh Ványi Klári írása
Barbie-n nem fog az idő, pedig túl van már az ötvenedik születésnapján. Ráncfelvarrás nélkül is állja a sarat, még csak nem is őszül! Kire ütött ez a nő? Barbie ősanyja, Bild Lilli Barbie egy német újságnak, a Bildnek köszönheti születését. 1952. június 24-én az újság szerkesztősége úgy döntött, hogy fordulatos képregénnyel fogják feldobni a lapot. A képregény egy korabeli bombanő mindennapjairól szólt. A csinos csalira, Lillire rengetegen ráakadtak. Szőke volt, karcsú, póni frizurát viselt, szigorúan követte az 50-es évek trendjét, fekete szempillája alól kivillantotta csábos tekintetét és rúzsozta az ajkát.

április_cimlap_cikkhez_12_04_23.jpg

Gábor Móni: Gyerekek, családok, iskolák, táborok – a szekuláris zsidó nevelés
A legnehezebb, amit nem zsidó barátainknak, esetleg ellenségeinknek oly sokszor magyaráznunk kell, hogy mit jelent zsidónak lenni, zsidó közösséghez tartozni. Nehéz a válasz, hiszen mi magunk sem értjük igazán. Próbáljuk hasonlítgatni, hogy tán olyan érzés ez, mint mikor sokórányi repülés után, valahol idegenben, magyar szót hallunk, vagy inkább olyan közösség egy másik emberrel, mint mikor azt mondom „Karóval jöttél…”, és a másik pontosan érti, miről beszélek. De nem, mégsem olyan.

Shiri Zsuzsa: Liberális és drága – Az izraeli gyermeknevelés sajátosságai
A modell valahol az egykori jiddise máme kép és a még mindig ható Spock-ideológia együtteséből eredeztethető. Nagyon erős, elsősorban anyai jelenlétet feltételez mindez. A zsidó államban azonban csak a kevés szerencsések képesek egy keresetből megélni, az édesanyák nemcsak karriervágyból kénytelenek a 14 hetes szülési szabadság lejártával visszatérni munkahelyeikre. Leginkább állandó szélmalomharc és rohanás következik abból, hogy lehetetlen elvárások teljesítésére törekednek, legalábbis a dolgozó nők.

Forrás-Bíró Aletta: Milyen a jó szülő?
A gyermekneveléshez való hozzáállásunkban lassú, de folyamatos változás megy végbe. Manapság szemléletünk jóval pozitívabb, a gyermekeknek jobb esélyeik vannak arra, hogy egészséges, kiegyensúlyozott környezetben növekedjenek. Ugyanakkor a hagyományos család változásával új kihívások jelennek meg, mint pl. a mozaikcsalád, amelyben különböző fészekaljakból származó gyerekek és a hozzájuk tartozó szülők kapcsolódhatnak össze újszerű módokon.

Polyák Ágoston Ariel: Mirjam prófétanő utolsó éneke a Dohányban

Nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy Magyarországon a neológ irányzat megszűnt. Persze a jogutód intézményrendszer néha felekezetpolitikai okok (értsd: állami támogatás) miatt használja a nevet, de ez senkit se tévesszen meg. Az eszmeileg neológ, vagy ahogyan magukat általában nevezték, a haladó (ha úgy tetszik, progresszív) párt identitását nem néhány kopott reverenda és az orgona adta.

***

 

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást:

Fizessen elő a Szombatra!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságstandjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Írók boltja (VI. ker. Andrássy út 45.),
Láng Téka (XIII. ker. Pozsonyi út 5.),
Odeon Lloyd mozi és videotéka (Hollán Ernő utca),
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.),
Kabbala bolt (XIII. Hollán E. utca 25.),
Klauzál 13 könyvesbolt és galéria (VII. ker. Klauzál tér 13.),
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker. Paulay E. utca 1.),
Gondolat könyvesbolt (V. ker. Károlyi M. utca 16.),
Olvasók boltja (V. ker. Váci utca 21.),
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker. Révay utca 16.)

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.
E-mail: [email protected]
Internet: www.szombat.org
Facebook oldalunk

 


2012. április / XXIV. évfolyam 4. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2012-04, Borító

[popup][/popup]