11_november_lapajanlo

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin


Szombat, a 21. század magyar-zsidó folyóirata

 

Zsidónak lenni trendi?

 

Új dizájn, új tartalom, régi ár:
megjelent a Szombat novemberi száma

 


Új zsidó stratégiát!

A kompromisszumos együttműködés, a közös stratégia nemcsak az antiszemitizmus elleni harcban, nemcsak a hatékonyabb érdekképviselet megteremtésében, s nem is csupán a források bővítésében és igazságosabb elosztásában járhatna eredménnyel, hanem talán a jobb hangulatú közösségek és egy vonzóbb zsidó imázs megteremtésében is, amivel adós a jelenlegi zsidó politikai képviselet.

Gadó János: Kinek jár? Örökjáradék – 1.5 milliárd sorsa
Az ideális helyzet az lenne, ha a zsidó szervezetek állami felvigyázók nélkül ülnének a kerekasztal köré, és sokféle szempontot mérlegelve tárgyalnának az örökjáradék igazságosabb elosztásáról. Az összeg egy részét például a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány hatáskörében oszthatnák szét, amelynek van már erre kialakult gyakorlata és apparátusa.

„A gyűlöleten felül kell emelkedünk” – Interjú Ilan Morral, Izrael Állam új budapesti nagykövetével (Gadó János)
Tudjuk, hogy a megszállásnak be kell fejeződnie, hogy a palesztinoknak joguk van az önrendelkezéshez. De amíg nem oldjuk meg a konfliktust, addig is kezelni kell valahogy. Ennek kulcsa pedig a biztonsági helyzet. A 2006-os libanoni hadművelet, illetve a 2008-as gázai (Öntött ólom) hadművelet óta a biztonsági helyzet jó – soha ilyen jó nem volt még Izraelben. Az izraeli katonai jelenlét a palesztin városokban alig látható.

„Majd két állam tárgyal” – Interjú Ahmed Abdelrazek palesztin nagykövettel (Novák Attila)

Az izraeliek azt mondják, hogy amennyiben az ENSZ valamiféle állami státuszt szavaz meg Palesztináról, befejezik velünk a tárgyalásokat. De ez nonszensz, mert az a fontos, ami a helyszínen történik. Tárgyalnunk kell Izraellel, tudatában vagyunk ennek. A mostani kérésünk nem más, mint hogy hozzunk létre egy jogi keretet azért, hogy a valódi kétoldalú tárgyalások megkezdődhessenek, s ekkor majd két állam tárgyal egymással, melyből az egyik megszállás alatt tartja a másikat.

Németh Ványi Klári: Trendületlenül
Az október eleji Design Hét minket is inspirált. Nyakunkba vettük a várost, és körbenéztünk. Kreatív, különleges tervezőket, boltokat és ötleteket találtunk a VII. kerülettől egészen Budáig. Az alább bemutatott fiatal tervezők, vállalkozók valami olyat csinálnak Budapesten, amit eddig még senki. Szerintük trendi attól is lehetsz, amit létrehozol, kitalálsz. A gyökereidet, tradícióidat pedig újraértelmezheted és megoszthatod másokkal is.

Czifrik Balázs: Zsidónak lenni szexi?

Külföldön Jutka egész mást tapasztalt, mint itthon. Milánóban olyan Chabad rabbinál lakott, aki, hogy együtt legyen a fiatal közösséggel, lejárt szombat esténként bulizni. „Őrá talán igaz volt a ’zsidónak lenni szexi’ szlogen, mert a hagyomány kereteit megtartva is megtalálta azt a formát, amely sokkal kötetlenebb, mint nálunk” – véli Jutka.


Laza és zsidó – Interjú Darányi Andrással (Németh Ványi Klári)

Megmutatjuk, hogy képesek vagyunk új, nemzetközi színvonalú zsidó designt teremteni” – vallja Darányi András… A bemutatkozó kiállításon egy formabontó, egyúttal formaalkotó hanukiát láthatott a közönség.

„Hol voltam, hol nem voltam” – életút-interjú Kornis Mihály íróval (Révai Gábor)
Azok is zsidók, akiket nem a születési okmányaik, hanem a gyűlölet légiói löknek a zsidók közé, mivel zsidónak érzik az opciójukat. Aki ténylegesen zsidó, szerintem nem tagadhatja meg velük a szolidaritást. Még akkor sem, ha Izrael mint állam, értem és értünk már az égvilágon semmit nem tehet, hiszen még az izraeliek életét is nehéz megoltalmaznia. Izrael állam létének jogosultságát is mind több felől egyre nyíltabban kérdőjelezik meg.

„A jó keresztény zsidó az apám volt…” – Sárközi Mátyás íróval Várnai Pál beszélgetett
Engem nem olyan könnyű lezsidózni, mert katolikusnak születtem. Apám fiatalon kitért és engem már háromhetes koromban megkereszteltek a városmajori templomban. Ettől függetlenül a felmenőim között egyetlen egy keresztény sem volt. Könyveimben is, és magánbeszélgetéseimben is azt használom, hogy „mi magyarok”.

***

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást:

Fizessen elő a Szombatra!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságosstandjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Írók boltja (VI. ker. Andrássy út 45.),
Láng Téka (XIII. ker. Pozsonyi út 5.),
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.),
Kabbala bolt (XIII. Hollán E. utca 25.),
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.),
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker. Paulay E. utca 1. ),
Gondolat könyvesbolt (V. ker. Károlyi M. utca 16 .)
Olvasók boltja (V. ker. Váci utca 21.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker. Révay utca 16.)

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.
E-mail: [email protected]
Internet: www.szombat.org

Kövessen minket a facebookon

 


2011. november / XXIII. évfolyam 9. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2011-11, Borító

[popup][/popup]