Hanuka dizájn: laza és zsidó

Írta: Németh Ványi Klári - Rovat: Politika

 

„Megmutatjuk, hogy képesek vagyunk új, nemzetközi színvonalú zsidó
designt teremteni” – vallja Darányi András. Az EightDays alkotócsoport a
kortárs design progresszív szemléletével értelmezte újra a zsidó
liturgia hagyományos tárgyait. A bemutatkozó kiállításon egyebek közt
egy formabontó, egyúttal formaalkotó hanukiát láthatott a közönség a
Filter Galériában.

 

 

Hogy jutott eszébe újraértelmezni a hanukai gyertyatartót?

Darányi András.jpgEnnek személyes oka van. Éveken át nem tudtam egy igazi, nekem való hanukiát venni. Az őszi nagyünnepek táján évente feltúrtam a webet egy minőségi darabért. De vagy háromszáz éves, 65 ezer dolláros antik ezüst hanukiát találtam, vagy giccses, közhelyes dolgokat. Pár éve a berlini Bauhaus múzeum kiállításán láttam David H. Gumbel menóráját a ’30-as évekből. Ennek viszont csak a másolatai kaphatók, amit nem szerettem volna.

Aztán a feleségem, megelégelve a szerencsétlenkedésemet, a 40. szülinapom előtt titokban megkereste egy régi ékszertervező ismerősünket, és elmondta neki a gondunkat. Hosszas kutatás és tervezés után elkészült egy csodálatos gyertyatartó sötét wenge fából és ezüst gyertyakelyhekkel. Igazi egyedi darab. Megdöbbentem, mert eszembe se jutott, hogy egy hanukia lehet fából is. Imádom, és azóta is boldogan gyújtunk gyertyát minden évben.

Ez a sztori adta a lendületet ahhoz, hogy elkezdjük még radikálisabban körüljárni a menóra témáját. Izgalmas feladat újraértelmezni egy ennyire kultikus tárgyat, amely mögött jól meghatározott filozófia és működési elv áll. Meg kell tartani az évezredes hagyományba ágyazott alapfunkciót, és mindehhez új, 21. századi formát keresni. Az ilyen megközelítéstől marad élő a zsidó kultúra.

A több évezredes zsidó hagyomány filtergaléria16.jpginspirálja?

Bár voltak nagy hazai hagyományai, a judaika mostanra teljesen kiveszett a magyar tárgykultúra és design érdeklődési köréből. Talán azért, mert ehhez nagyon erősen kell kötődni mind az élő zsidó kultúrához, mind a zsidó hagyományhoz, mind az adott kor tárgykultúrájához és a hely szelleméhez is. A jó judaika ezeknek az élményeknek az eredőjéből fakad. A mai magyar zsidóság közösségi öndefiníciója viszont nem a kulturális vagy a hitbéli hovatartozás pozitív hagyományain nyugszik, hanem még mindig erősen traumatizált a holokauszt emlékétől. Kevés tehát az „élmény zsidóság”, és nehéz egyszerre lazának és zsidónak lenni. Ennek pontos lenyomata a magyarországi zsidó kegytárgyak minősége. Így a zsidó otthonokban historizáló utánérzések, jobb esetben nemzetközi design, de általában antik darabok láthatók. Ami a judaika tervezést illeti, a nemzetközi piacon jelenleg nem találunk Magyarországról származó darabokat. Ezzel mi radikálisan szakítunk! Megmutatjuk, hogy képesek vagyunk 21. századi, nemzetközi színvonalú zsidó designt teremteni. Amiben nincs historikus ellágyulás, finomkodó és fojtogató tisztelet. Megmarad viszont a hagyomány, amiben gyökerezik, a funkció, amire tökéletesen alkalmas – mindez eredeti formában, amilyen még sosem volt.

Ezzel az alkotóerővel meg szeretnénk alapozni a zsidó tárgykultúra és design új útjait, és innen, Budapestről indulva a judaikát az egyetemes, progresszív design irányzatához kapcsolni. Hatalmas ambícióink vannak! Máris bekerültünk az Iparművészeti Múzeum Magyar Formatervezési Díj kiállítására. Az pedig, hogy a Filterben legyen a bemutatkozó kiállításunk a Design Héten, magától értetődőnek tűnt. A galéria, a progresszió pici szigete Lipóciában, körötte a Bauhaus szelleme.

A trenderlit készítették el előbb, vagy a gyertyatartókat?

A gyertyatartónak szenteltünk több figyelmet. Jelenleg betonnal és nemes fákkal dolgozunk, de tervben van még jó néhány, a judaika világában szokatlan anyag. A trenderli is a tárgycsalád elválaszthatatlan része, hiszen egy olyan egységes formavilágot találtunk ki, ami egyetlen koncepció köré szervezi az ünnep két ikonikus tárgyát. Ám a trenderlivel még sok munka van, hiszen egy gyerekjáték különösen komoly felelősség!

Az EightDays Design tagjai:

Kecskés Orsolya, Égi Marcell, Hajdu Eszter, Darányi András

www.facebook.com/eightdaysdesign

eight-days.org

Interjúnk október végén készült és a Szombat novemberi számában jelent meg.

Címkék:2011-11

[popup][/popup]