Super Bowl a zsinagógában

Írta: Lázár György - Rovat: Külpolitika, Sport, Világ

Amerikában az év legfontosabb sporteseménye a Super Bowl (Szuper Kupa). Múlt vasárnap ötvenegyedik alkalommal került sor az amerikai futball bajnoki címét eldöntő eseményre, amelyet ezúttal Houston városában, Texas államban rendeztek meg.

Az amerikai futball az Újvilágban született, és ez a sport messze a legnépszerűbb az Egyesült Államokban. Az USA-n kivül csupán Kanadában van jelentős közönsége.

Idén a Super Bowl rangadót a Georgia állambeli Atlanta Falcons és a Massachusetts-i New England Patriots csapatai vívták a semleges Houstonban. 70 ezren fértek be a stadionba, de gyakorlatilag az egész ország a tévéképernyők előtt ült. Összesen 113 millióan nézték meg a drámai mérkőzést!

Mert drámai volt az a javából. A mérkőzés első felében a Falcons szinte behozhatatlan előnyre tett szert, 21-3-ra vezettek. Ekkor a New England Patriots feléledt, és a hivatalos játékidő utolsó pillanatában kiegyenlítettek: ekkor 28-28 volt az eredmény. A hosszabításban a Patriots jobban bírta idegekkel, és végül 34-28-ra győzött. Ez volt az első hosszabbítás a Super Bowl történetében.

Nate Ebner

A Super Bowl egyfajta népünnep az USA-ban. Egyedi és gyakran mulatságos TV hirdetések készülnek erre az alkalomra, a mérkőzés félidejében világsztárok lépnek fel. Idén Lady Gaga a stadion tetejéről ereszkedett le a színpadra ahol remek show műsorral szórakoztatta a nézőket.

Hogy mi köze van mindennek az amerikai zsidókhoz?

Talán meglepőnek tűnhet, de a legtöbb reform zsinagóga hagyományos Super Bowl partykat rendez. A templomok kultúrtermeiben sokszázan szurkolnak együtt, söröznek, pizzát esznek és kedvenc csapataik mezét viselik.

Robert Blank és Arthur Kraft

Az idei döntőt játszó két csapat tulajdonosa két jól ismert, zsidó származású üzletember; Robert Kraft birtokolja a győztes New England Patriots csapatát, míg Arthur Blank az Atlanta Falcons tulajdonosa. A két tulaj hetvenes éveiben jár és jóbarátok; a most 75 éves Kraft édesapja egykoron rabbit akart nevelni a fiából!

Az idei döntő vitathatatlan hőse Tom Brady, a Patriot kulcsjátékosa volt. Ő vezényelte győzelemre társait, de csapata sikerét jelentős részben Julian Edelman zseniális labdazsonglörködésének köszönheti. Nélküle a Patriot nem nyerhette volna el a trófeát. A Kalifornia államban született zsidó származású Edelman 30 éves.

Julian Edelman, harci színekben

Nem ő az egyetlen zsidó játékos ebben a csapatban. Nate Ebner nem csupán az amerikai futball sztárja, de az egyik legjobb rugby-játékos is: az amerikai nemzeti rugby-csapat tagjaként ott volt Rióban a nyári olimpián is.

Akadnak vallásos zsidók is az egykori futballsztárok között. A kétméteres Alan (Shlomo) Veingrad a 1980-as években még a Green Bay és a Dallas Cowboys csapataiban játszott, manapság ortodox zsidóként éli az életét Floridában.

 

 

 

 

Címkék:Super Bowl

[popup][/popup]