Herzog államelnök elítélte a Beitar Jerusalem erőszakos szurkolóit

Írta: Szombat - Rovat: Izrael, Sport

Isaac Herzog izraeli elnök szerdán hivatalos rezidenciáján átadta a Beitar Jerusalem labdarúgócsapatának a győztesnek járó kupát, és bírálta a haifai Sammy Ofer stadionban előző este a pályán kialakult erőszakos és kaotikus jeleneteket, amikor is több száz randalírozó szurkoló megrohamozta a pályát, aminek következtében a győzelmi ünnepséget meg kellett szakítani.

Herzog a színpad közelében tartózkodott, ahol a Beitar Jerusalem játékosai átvették volna tőle a trófeát, de a kialakult helyzet miatt biztonsági emberei kimenekítették a stadionból. A díjátadóra végül Herzog rezidenciáján került sor.

Herzog az ünnepségen, majd később egy Twitter-bejegyzésben kifejtette, hogy a trófeát kedd este a pályán kellett volna átadni, egy olyan ünnepségen, amely “sokkal örömtelibb” lett volna a Beitar Jerusalemnek a Maccabi Netanja fölött aratott látványos, 3-0-s győzelmét követően.

“Ami tegnap történt, az csapás az izraeli sportkultúrára, de még inkább csapás az ország és az izraeli társadalom becsületére” – mondta Herzog az ünnepségen.

Az ünnepség után Herzog együtt fényképezkedett a csapat játékosaival, akikhez csatlakozott a tulajdonos, Barak Abramov és Jeruzsálem polgármestere, Móse Lion. Abramov bocsánatot kért Herzogtól a Beitar Jerusalem szurkolóinak kedd esti cselekedetei miatt. Azt mondta, hogy “zavarba hozta” az aznap este kibontakozott káosz, és hozzátette: “Ígérem, hogy a Beitar Jerusalem vezetőjeként mindent megteszek, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő még egyszer”.

פוצץ טקס גביע המדינה: נשיא המדינה הוברח לאחר שקהל בית”ר ירושלים התפרץ למגרש

בושה להתאחדות, בושה לכדורגל בישראל ובושה לאוהדי בית”ר | טקס הגביע פוצץ ונשיא המדינה הוברח מהמגרש | חברת האבטחה באצטדיון סמי עופר צריכה לתת דין וחשבון | צפו צילום: חדשות NWS

A jelentések szerint 18 embert tartóztattak le, miután a Beitar Jeruzsálem több száz szurkolója berohant a pályára, felgyújtották a kapukban lévő futballhálót, hogy annak darabjait hazavigyék, továbbá ellopták a sportolóknak szánt érmeket. Az Izraeli Labdarúgó Szövetség irányító testületének szabályzata szerint a bajnokságtól meg kell fosztani azt a csapatot, amelynek szurkolói berohannak a pályára, de egyelőre nem jelentették be, hogy milyen fegyelmi intézkedéseket hoznak a Beitar Jerusalem ellen.

Algemeiner

 

[popup][/popup]