Zsinagógában is járt már Bergoglio bíboros, az új pápa

Írta: Szombat - Rovat: Politika

new-pope

Ferenc pápa, két napja még Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires érseke jó kapcsolatokat ápolt a helyi zsidó közösséggel. A Jewish Telegraphic Agency idézi David Rosen rabbit, az American Jewish Committe vallásközi ügyekben illetékes vezetőjét, aki elmondta: az 1994-es merénylet során az érsek együttérzéséről biztosította az áldozatokat. Ebben az évben Buenos Airesben követték el a 2. világháború óta az egyik legsúlyosabb zsidóellenes merényletet: pokolgéppel felrobbantották a helyi zsidó közösség épületét (AMIA), aminek kevés híján száz halálos áldozata volt. 2005-ben az érsek elsőként írta alá azt a nyilatkozatot, amely az akkor még mindig késlekedő igazságszolgáltatást sürgette, hogy tegyen pontot az ügy végére. 2010-ben pedig fölkereste az újjáépített közösségi házat.

Bergoglio írt előszót Sergio Bergman rabbi, parlamenti képviselő könyvéhez, s a rabbit így nevezte: „tanítóim egyike”.

2012 novemberében a főváros székesegyházában emlékezett meg a kristályéjszaka borzalmairól – egy rabbival az oldalán.

Pope_and_Epelman_m

Claudio Epelman, a Latin-Amerikai Zsidó Kongresszus vezetője és Bergoglio érsek 2012-ben.

A JTA a Zenit katolikus hírügynökséget idézi, amelyik szerint Bergoglio ellátogatott a Buenos Aires-i zsinagógába is, ahol elmondta: azért jött, hogy megvizsgálja szívét, „mint egy zarándok, veletek együtt, idősebb testvéreim… Ma itt ebben a zsinagógában ismét tudatosul bennünk, hogy úton vagyunk, és Isten közelségébe törekszünk. Reá kell néznünk, hagynunk, hogy ő ránk nézzen, s megvizsgálni szívünket, vajon valóban makulátlanul járjuk-e utunkat”.

Renzo Gattegna, az Olaszországi Zsidó Közösségek Elnöke gratulált az új pápának, s reményét fejezte ki, hogy tovább folyik az az intenzív párbeszéd, amely a közelmúltban regnáló pápák idején jellemezte az egyházat.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke is gratulált az új pápának. Reményei szerint – írta – a most megválasztott Ferenc pápa irányítása alatt megmarad az elmúlt két évtizedben kialakított szoros kapcsolat a zsidóság és a katolikus egyház között.

Az elnök jelezte azt is, hogy az új katolikus egyházfő személye nem ismeretlen a világkongresszus előtt, mert Bergoglio az elmúlt években számos vallásközi eseményen részt vett. Lauder emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt találkozott az argentin bíborossal Buenos Airesben.

A WJC elnöke bizonyosságát fejezte ki, hogy Ferenc pápa a párbeszéd embere lesz. Személyében – véli – a bíborosok tapasztalt és nyitott gondolkodású pápát választottak, és ezzel fontos üzenetet küldtek az egész világnak a vallásközi kapcsolatok ápolásáról.

Lauder meggyőződését fejezte ki, hogy Ferenc pápa elődjeinek nyomdokain jár majd, fellép az antiszemitizmus ellen, nem engedi a Holokauszt tagadását, és erősíteni igyekszik a Vatikán és Izrael kapcsolatát.

*

Jézus szülőhelyére, Betlehembe hívta meg az újonnan választott katolikus egyházfőt Mahmúd Abbász palesztin elnök. A Palesztin Hatóság vezetője gratulált Ferenc pápának, és bejelentette a hivatalos invitálást a Jeruzsálemhez közeli bibliai város meglátogatására.  Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az új egyházfő fellép majd a Szentföld békéjéért.

 

Szombat/JTA/ MTI

[popup][/popup]