Zsidókra támadó londoni tinédzser előzetes letartóztatásban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 18 éves fiatal két ortodox zsidó ellen követett el durva támadást a brit főváros Haringey negyedében.

 

Malaki Thorpe az után került előzetes letartóztatásba csütörtökön, hogy a városi rendőrség térfigyelő kamerája rögzítette, amint két ortodox zsidó péket inzultált, amikor azok szerda este éppen bezárták üzletüket. A két idősebb ember láthatóan felfigyelt a mellettük elhaladó fekete ruhás fiatalember megjegyzésére, aki aztán egy palackot hajított feléjük, majd ütlegelni kezdte őket. Egyikük elesett, a támadó üldözni kezdte, majd visszasétált, és az üzlet előtt belerúgott az egyik áldozat fejéről leesett kipába.

Az esetről készült videót a Shomrim zsidó biztonsági szervezet osztotta meg a közösségi médiában.

A két zsidó férfit kórházba szállították. Thorpe pénteken megjelent a Highbury Corner ítélőtábla előtt. A vád ellene kétrendbeli rasszista indokból elkövetett súlyos testi sértés és egy rendbeli támadó fegyver birtoklása.

A meghallgatás során kijelentette, hogy nem tartja bűnösnek magát; elrendelték előzetes letartóztatását a március 3-ára kitűzött tárgyalásig.

Az egyik, magát megnevezni nem kívánó áldozat az ITV News-nak azt nyilatkozta, hogy állkapcsa földuzzadt és csuklója kificamodott.

„Az emberek már félnek kimenni az utcára. Kifejezetten az az érzésünk, hogy védtelenebbek vagyunk, mint korábban… Ez nem történhetett volna meg két éve… De büszke vagyok zsidóságomra, még ha félelmet érzek is.”

Boris Johnson brit miniszterelnök elítélte a fölháborító esetet, és köszönetét fejezte ki a rendőrségnek a gyors intézkedésért.

„A támadás szörnyű emlékeztető a Holokauszt emléknapján arról, hogy az előítéletesség nem csupán a történelem hordaléka, hanem élő probléma a mai társadalomban. El kell törölnünk az antiszemitizmust” – jelentette ki Johnson.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, erőszak, London, rasszizmus

[popup][/popup]