Zsidók megölésére buzdító szöveget idézett az imám, de felmentették az uszítás vádja alól

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Felmentették az antiszemita gyűlöletkeltés vádja alól azt a franciaországi vezető imámot, aki egy prédikációjában olyan vallási szöveget idézett, amely a zsidók megölését rendeli el a muszlimoknak. Mohamed Tatai, a toulouse-i nagymecset vezetője 2017-es prédikációjában nem akart gyűlöletre uszítani – döntött kedden a toulouse-i büntetőbíróság.

Mohamed Tatai (Screen capture: YouTube)

A prédikáció napokkal az után hangzott el, hogy hírek szerint az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A zsidó közösség vezetői, akik a prédikációról értesülve megszakították a kapcsolatot Tatai mecsetjével, tiltakoztak az ítélet ellen. Tatai egyébként egy vallásközi párbeszédet folytató csoportot vezet, a Civil Párbeszéd Körét.

Franck Teboul, a francia zsidó közösségeket tömörítő CRIF ernyőszervezet toulouse-i tagozatának elnöke szerint az ítélet emlékeztet arra a közelmúltbeli franciaországi döntésre, amikor nem állították bíróság elé egy párizsi zsidó nő gyilkosát. Az áldozat, Sarah Halimi 2017-es meggyilkolása során az elkövető antiszemita szidalmakat szórt és Allahról kiabált. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a tettes, Kabili Traore nem volt beszámítható a marihuánától, ezért nem lehet felelősségre vonni tettéért.

“Még ha meg is ölsz egy zsidót, akkor sem ítélnek el, hanem őrültnek tartanak” – mondta Teboul a France Bleu című lapnak. “Tehát egy mecsetben ezreknek lehet mondani azt, hogy öljék meg a zsidókat, és elég egy évszázados szöveg mögé bújni, hogy elkerüljék az ítéletet.”

A muszlim közösség vezetői dicsérték a bíróság felmentő ítéletét.

Abdallah Zekri, az Iszlamofóbia Elleni Megfigyelőközpont elnöke, a párizsi nagymecset által kinevezett közösségi vezető szerint „az ítélet kedvezőtlen a radikális fundamentalisták számára, akik arra számítottak, hogy Tatait elítélik, és így elmondhatták volna híveiknek: ’Nézzétek, hogyan bánnak egy mérsékelt muszlimmal’” – idézte őt a France Bleu.

Zekri megvédte Tatai-t, mondván, hogy egyébként “mindig jó kapcsolatokat ápolt a zsidó és a katolikus közösségekkel”. Tatai, aki nem mondott le közösségi tisztségeiről, a muszlim közösség prominens tagjaitól kapott támogatást. A prédikációban, amit filmre vettek, azt mondta, hogy Mohamed próféta “beszélt nekünk a végső és döntő csatáról, amikor ‘Az ítélet napja nem jön el addig, amíg a muszlimok nem harcolnak a zsidókkal. A zsidók a kövek és a fák mögé bújnak majd, és a kövek és a fák azt mondják majd: Ó muszlim, ó Allah szolgája, egy zsidó rejtőzik mögöttem, gyere és öld meg – kivéve a Gharqad fát, ami a zsidók egyik fája'”. Tatai Izrael pusztulását is megjósolta, és azt mondta, hogy Shimon Peres korábbi izraeli elnök 2016-os temetése valójában Izrael temetése volt.

Dalil Boubakeur, a párizsi Nagymecset vezetője továbbá a Muszlimok Francia Tanácsának elnöke inkább a Tatai prédikációja körüli vita, mint maga a prédikáció ellen tiltakozott. Tatai szóvivőjeként eljárva Boubakeur azt mondta, Tatai “bocsánatot kér mindenkitől, akit véletlenül megsértett a kontextusából kiragadott idézet”. Bár egyik imám sem magyarázta el eddig, hogy szerintük mi lenne a helyes kontextus.

JTA

[popup][/popup]