Olasz zsidók fölhívása a Lazio futballklubhoz: Ne tűrjék a fasisztákat!

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Az olasz első osztályban (Serie A) szereplő Lazio római labdarúgó klub szélsőséges szurkolótáboráról híresült el. 

Egy filmkocka az “Irreducibili” bemutatkozó videójából (Forrás: Youtube)

A csapat az Inter Milan elleni 3:1 arányú győzelmét a drukkerek a hagyományos fasiszta karlendítéssel  és Benito Mussolinit éltető “Duce, Duce!” skandálással ünnepelték. A videón kék-fehérbe öltözött emberek énekelnek; egyikük élő sasmadarat tart kezében. A sas a Lazio kabalája.

Az október 16-i mérkőzést követően az Olaszországi Zsidó Közösségek Szövetsége (UCEI) fölszólította a Lazio vezetőségét, hogy ítélje el a szurkolókat a fasiszta üdvözlésért.

Noemi Di Segni, az UCEI elnöke szerint a klub és az Olasz Labdarúgó Szövetség „köteles sürgősen és hatékonyan beavatkozni… a futballvilágnak meg kell szabadulnia az erőszakot fasiszta gesztusokkal és jelképekkel hirdetőktől, mert a gyűlölet a pályákról átterjed a közterekre.”

Di Segni a Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva kijelentette, hogy a sassal hadonászó Juan Bernabe elítélése nem elegendő. Bírósági eljárás szükséges, hogy megállapítsák: a videón rögzített jelenet bűncselekmény.

A spanyol származású Bernabével interjú készült, amiben a játékos kiállt nézetei mellett.

„Számomra a fasiszta köszöntés katonai jellegű. Ilyen családba születtem, kultúrám jobboldali… Igen, azt skandáltam: ‘Duce, Duce’. Tisztelem Mussolinit, aki sokat tett Olaszországért, éppen úgy, mint Franco is Spanyolországért” – mondta Bernabe.

A Lazio szélsőjobbos ultrái – “Irriducibile” (Megingathatatlanok) néven – antiszemita és rasszista jelszavak hangoztatásával váltak hírhedtté. 2017-ben közfelháborodást okoztak, amikor Anna Frankot a rivális AS Roma csapatának mezében ábrázoló röplapokat osztogattak. Az “Irriducibile” szélsőséges csoportokkal és bűnbandákkal tart kapcsolatot. 2019 augusztusában a csoport “Diabolik” néven ismert vezetőjét Fabrizio Piscitellit a nyílt utcán, fényes nappal lőtték le kivégzés jelleggel.

A Lazióval kapcsolatosan további vitát váltott ki, hogy a szombaton a Hellas Veronával szemben 4:1 arányban diadalmaskodó csapat egyik védőjátékosa Romano Floriani Mussolini, a fasiszta diktátor dédunokája volt. Ő Alessandra Mussolini, a Duce unokájának harmadik fia. Anyja hosszú időn át volt neofasiszta párt képviselője az olasz parlamentben. Az Il Messaggero napilapnak múlt februárban adott interjújában Romano elmondta, nem zavarja az örökség. „Itt a Laziónál aszerint ítélnek meg, ahogy játszom, és nem érdekli őket, hogy a nevem Mussolini” – nyilatkozta a 18 éves játékos.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:fasiszták, Lazio, ultrák

[popup][/popup]