Zsidó újév – Karácsony Gergely: A következő esztendő a megbékélés, a megnyugvás ideje lesz

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

A budapestieknek “és a szerves részüket képező fővárosi zsidóságnak” is küzdelmes, áldozatokkal járó időszakra kell visszatekintenie, de az előttünk álló év a megbékélés, a megnyugvás ideje lesz – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a zsidó újév alkalmából, hétfőn a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely főpolgármester

“A rós hásáná – írja Budapest főpolgármestere – egy eredendően csendes és meghitt ünnep, a zsidó közösségek az egész világon ilyenkor számot vetnek a mögöttünk álló év történéseivel és reményekkel telve várják az új esztendő beköszöntét.

Ahogy mindenki másnak, úgy a budapestieknek és a szerves részüket képező fővárosi zsidóságnak is küzdelmes, áldozatokkal járó időszakra kell visszatekintenie. A világjárvány nem csak az emberi kapcsolatokat, de a közösségek szolidaritását is próbára tette. Most, hogy a járvány elleni küzdelemben immár a mi döntéseinken múlik a betegséggel szembeni küzdelem sikere, ismét felértékelődik a közösség ereje. Hiszen ezeket a döntéseket nem csak önmagunkért, hanem szűkebb és szélesebb közösségünk érdekét figyelembe véve kell meghoznunk. De egymás tisztelete, a másik emberhez való empatikus, felebaráti hozzáállás nem csak a pandémia idején kínálja a túlélés, a megerősödés lehetőségét. Ez az egyetlen járható út egy élhető jövő felé.

Hiszem, hogy az előttünk álló év a megbékélés, a megnyugvás ideje lesz. Annak kell lennie, mert az emberi élet törékenységével, a világ sűrűsödő bizonytalanságaival csak együtt, egymással összekapaszkodva lehetünk képesek szembenézni. Azt vallom, hogy ha a hasonlót, ha a közöst keressük a másikban, és nem tesszük ki magunkat a békétlenek szűklátókörűségének, az mindannyiunk boldogulására válik.

Kívánok a zsidó közösségnek egy 5782. évet tele szeretettel, barátsággal és szolidaritással.

Legyetek beírva az élet könyvébe!

Sáná Tová!” – zárja a hagyományos zsidó újévi köszöntéssel facebook posztját a főpolgármester.

[popup][/popup]