Zsidó szervezet a twitter bojkottjára szólítja fel a hirdetőket

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Zsidó csoportok azt hitték, Elon Musk, a twitter új tulajdonosa meghallgatja őket a közösségi hálózaton tapasztalható antiszemitizmussal kapcsolatban. Aztán a Hitler rajongó Kanye West visszatért, és 38 millió követőjének ontja újra az antiszemita maszlagot.

Elon musk (Forrás Wikimedia commons)

Egy héttel azután, hogy a rapper, aki most Ye néven fut, elvesztette a legtöbb támogatóját antiszemita kirohanásai miatt, és az antiszemita tartalmak elszabadultak a twitteren, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) találkozott Elon Muskkal, a közösségi médiaóriás szeszélyes új tulajdonosával, és eszmét cseréltek a gyűlöletbeszéd kérdésében. (Kanye West antiszemitizmusáról itt, itt és itt.)

Három nappal később a zsidó szervezet minden reménye szertefoszlott, mivel a Network Contagion Research Institute – az online gyűlölet és dezinformáció terjedését figyelő cég – jelentése szerint a Twitteren “erőteljes növekedésnek”indultak a zsidóellenes tartalmak. Az intézet pénteken közölte, hogy “a zsidókhoz kapcsolódó kifejezéseket óránként több mint 5000-szer tweetelik”, és hogy “a legtöbbször megosztott tweetek nyíltan antiszemita jellegűek”.

Eközben West elkezdett egyes zsidókat – például a zenei mogul Scooter Braunt és a sportmárkákkal foglalkozó üzletembert, Jamie Saltert – személyes twitter fiókján zaklatni , és az antiszemiták online hálózatai Musk belépését kihasználva teljes erőbedobással kezdték gyűlöletkeltő tartalmaikat terjeszteni a twitteren.

Válaszul az ADL – amely abban reménykedett, hogy Muskkal együtt dolgoznak majd új tartalommoderációs eszközök kifejlesztésén – felszólította az összes hirdetőt, hogy függesszék fel a twitterrel való kapcsolatukat.

“A hét elején találkoztunk Elon Muskkal, hogy kifejezzük mélységes aggodalmunkat néhány tervével és a mérgező tartalmak megszaporodásával kapcsolatban” – áll az ADL-t is magában foglaló Stop Hate For Profit koalíció közleményében. “Azóta a gyűlölet és a dezinformáció elszaporodott, és Musk olyan lépéseket tett, amelyek miatt attól tartunk, hogy a legrosszabb még csak most jön”.

A gyűlöletellenes csoport kapcsolata Muskkal elképesztő gyorsasággal romlott meg. Az ADL és a koalíció további tagjai, köztük a NAACP, a Color of Change, az Asian American Foundation és a Free Press kezdetben még arra bíztatták Muskot, hogy dolgozzon ki erős tartalom moderációs eszközöket.

A csoportok azt is megpróbálták elérni, hogy Musk ne tweetelje tovább saját maga az összeesküvés-elméleteket és egyéb problémás tartalmakat. A vállalkozó korábban tweetelt, majd törölt egy linket egy jobboldali összeesküvés-elméletről, amely a Nancy Pelosi házelnök férjét otthonában megtámadó merénylőről szólt. (A támadó maga is számos antiszemita összeesküvés-elméletet terjesztett az interneten).

Musk először elismerően szólt az ADL vezetőivel folytatott találkozójáról (ez a lépés feldühítette antiszemita rajongói egy részét), az ADL alelnöke, Yael Eisenstat pedig arról számolt be, hogy Musk biztosította őket: nem akarja, hogy a Twitter “gyűlölet fölerősítőjeként”működjön.

Csütörtök késő estére azonban West – aki 38 millió követőjével a Twitter egyik legnépszerűbb felhasználója – újabb antiszemita tirádába kezdett a platformon, ahová nemrég engedték vissza, miután gyűlöletbeszéd miatt korábban felfüggesztették. Musk azt állította, hogy nem játszott szerepet West visszahelyezésében.

Miután Kyrie Irving, a Brooklyn Nets kosárlabda csapat játékosának antiszemita üzenetei nagy vihart váltottak ki, West vérszemet kapott és egy sor összeesküvés elméletet népszerűsítő posztot közölt különböző zsidó személyiségekről.

“Nem lehetsz antiszemita, ha tudod, hogy magad is szemita vagy” – tweetelte West Irving védelmében, aki egy antiszemita dokumentumfilm linkjét osztotta meg. Irving október 29-én egy sajtótájékoztatón ugyanezt a gondolatot fogalmazta meg, ami miatt a Nets felfüggesztette őt. Irving később bocsánatot kért retorikájáért.

JTA

Címkék:ADL, bojkott, Elon Musk, Twitter

[popup][/popup]