„Zsidó rasszistának” nevezi Ben Gvirt egy tekintélyes zsidó szervezet

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Ben Gvir és az Anti Defamation League (Rágalmazásellenes Liga – ADL) a legújabb antiszemitizmus-jelentés “zsidó rasszizmusra” vonatkozó része miatt estek egymásnak.

Itamar Ben-Gvir

A Holokauszt Emléknap előtt évente kiadott dokumentum előszavában a szélsőjobboldali nemzetbiztonsági minisztert indirekt módon az európai fasisztákhoz hasonlítják.

Az ADL, a legtekintélyesebb amerikai zsidó antirasszista szervezet és a Tel Aviv-i Egyetem által közösen készített antiszemitizmus-jelentés heves reakciókat váltott ki Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszterből.

A szélsőjobboldali miniszter azzal vádolta az ADL-t, hogy politizál az antiszemitizmus elleni küzdelemben és a holokauszt-emlékezet ürügyén, miután az ADL az új jelentésben Ben Gvirt hallgatólagosan az európai fasisztákhoz hasonlította.

Ben Gvir tanácsadója a The Times of Israel című izraeli napilapnak azt mondta, hogy az ADL a holokauszt “szent és sérthetetlen” emlékével és az antiszemitizmus elleni harccal visszaélve pártpolitikai küzdelmekbe bonyolódik.

Az Antiszemitizmusról szóló jelentés (Antisemitism Worldwide 2022) áttekintést nyújt a tavalyi antiszemita tendenciákról. Ez az első alkalom, hogy az ADL, a New York-i székhelyű – elsősorban az antiszemitizmusra összpontosító – rasszizmusellenes szervezet együttműködik a Tel Aviv-i Egyetem Kortárs Európai Zsidóságot Tanulmányozó Központjával.

A holokauszt-emléknap előtt közzétett jelentés 2022-ben az Egyesült Államokban és más nyugati országokban az antiszemita incidensek számának meredek emelkedéséről számol be, miközben több más országban, köztük Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban csökkenést érzékel. A jelentés azt is megállapította, hogy a nyugaton elkövetett antiszemita támadások fő áldozatai a haredi zsidók.

A jelentés körüli vádaskodás a bal- és jobboldali zsidók közötti drámai szakadás közepette zajlik Izraelben. Ez a szakadás megmutatkozik az olyan kérdések megítélésében is, mint az antiszemitizmus elleni küzdelem és a holokauszt áldozatainak emlékezete.

Szokatlan módon a jelentés előszavában egy alig burkolt összehasonlítás olvasható Ben Gvir, az ultranacionalista Otzma Yehudit párt vezetője, valamint az európai “fasiszták” között.

“Ebben az évben kerültek kormányra a néhai rasszista Meir Kahane rabbi egykori tanítványai, akik náci jellegű törvényeket terjesztettek a Knesszet elé” – olvasható a jelentésben.

Meir Kahane 1984-ben a Kneszetben

“Egy korábbi jelentésünkben azt írtuk, hogy az izraeli kormányok mindig visszafogottan viszonyultak a fasiszta gyökerű európai pártokhoz, és hogy a hasonló gyökerű izraeli politikai pártoktól sem várható el, hogy más kormányok másként kezeljék őket. Azóta a Zsidó Erő (Otzma Jehudit) párt tagjai olyan dermesztően rasszista megnyilvánulásokkal szennyezték be az izraeli közbeszédet, amelyek más demokráciákban politikai karrierjük azonnali befejezéséhez vezettek volna.

“A nyilvánvalót ki kell mondani: A rasszizmus az rasszizmus, és a zsidó rasszizmus ugyanolyan elítélendő, mint a rasszizmus más formái, és soha nem szabad felmenteni vagy tolerálni” – olvasható a jelentésben.

Ben Gvir, aki az Otzma Jehudit, azaz a Zsidó Erő vezetője, csodálója a néhai Kahane-nak, aki támogatta az izraeli arabok kitelepítését az országból. Az elmúlt években azonban Ben Gvir úgy nyilatkozott, hogy már nem támogatja ezt. Ben Gvirt, Meir Kahane Kach nevű mozgalmának egykori aktivistáját – amelyet Izraelben és az Egyesült Államokban terrorizmus miatt betiltottak – 2007-ben rasszizmusra való felbujtásért ítélték el, mert egy tüntetésen “Űzzétek ki az arab ellenséget” feliratú táblát tartott. Ben Gvir azóta kijelentette, hogy “csak” azokat az arab izraeli állampolgárokat kívánja kiutasítani, akiket “hűtlennek” tart.

Yishai Fleisher, Ben Gvir tanácsadója szerint Jonathan Greenblatt vezérigazgató, Barack Obama volt amerikai elnök volt munkatársa alatt az ADL “már hosszú ideje arra használja maradék befolyását, hogy a zsidó nacionalizmust támadja – ami valójában az izraeli választók elleni támadást jelent. Ahelyett, hogy a zsidó nép és Izrael valódi ellensége, a Progresszív-Dzsihád tengely ellen harcolna” – állította Fleischer.

“Vannak dolgok – folytatta – amelyeket kívül kell tartani a politikai csatározásokból – az Izraeli Védelmi Erők az egyik, a Soá emléke pedig a másik. Ez utóbbi szent és sérthetetlen, és nem szabad cinikusan arra használni, hogy gyűlöletet szítsunk és a zsidókat egymás ellen fordítsuk.”

Antiszemita garázdaság New Yorkban- 2018 október 14.

A 2022-es jelentés nem tartalmazott statisztikai bontást az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények áldozatairól vallási hovatartozásuk és vallásgyakorlási szintjük szerint, de esetenkénti bizonyítékokat tartalmazott arra vonatkozóan, hogy a haredi zsidók és más, azonosíthatóan zsidó személyek nagyobb valószínűséggel válnak célponttá. Nemcsak azért, mert könnyen azonosíthatóak zsidóként, hanem azért is, mert sebezhetőnek tartják őket, és nem valószínű, hogy vissza tudnak vágni.

A jelentés szerint 2022-ben 3697 antiszemita incidenst regisztráltak az Egyesült Államokban, ami az eddigi legmagasabb adat azóta, hogy az ADL 1979-ben elkezdte az adatgyűjtést. Az előző év is rekordév volt 2717 incidenssel.

Az ADL által “fehér fajgyűlölők antiszemita propagandájának” nevezett cselekmények száma az Egyesült Államokban 2022-ben csaknem megháromszorozódott 2021-hez képest, és elérte a 852 incidenst.

A jelentés azt is megállapította, hogy Németországban az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma a 2021-es 3028 ilyen incidensről 2649-re csökkent tavaly. Franciaországban 436 incidenst dokumentáltak a 2021-es 589-hez képest.

“Az antiszemita fizikai támadások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében a kormányoknak és a bűnüldöző szerveknek biztosítaniuk kell, hogy még az úgynevezett kisebb faji indíttatású incidensek, például a tojásdobálás vagy a zsidók leköpése is súlyos következményekkel járjon” – írták a 2022-es jelentés szerzői.

Times of Israel

Címkék:ADL, Anti Defamaation League

[popup][/popup]