Zsidó iskolák az amerikai egyetemeknek: Ne toborozzanak itt diákokat, ha nem tudják megvédeni őket!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az egyetemi kampuszokon tapasztalható antiszemitizmus növekedése miatt a Torah Academy és a New Jersey-i Ma’ayanot Yeshiva High School a biztonsági tervekkel kapcsolatban kér tájékoztatász az egyetemektől.

A Cornell University épülete

Minden főiskolának vagy egyetemnek, amely diákokat akar felvenni két New Jersey-i modern ortodox iskolából, mostantól bizonyítania kell, hogy képes a zsidó diákok biztonságára vigyázni – derül ki az iskolák közleményeiből.

A Torah Academy of Bergen County (TABC), egy fiúiskola Teaneckben, és a Ma’ayanot Yeshiva High School for Girls, amely csak néhány háztömbnyire található, a múlt héten közölték a családokkal, hogy új követelményeket vezetnek be az egyetemekkel és főiskolákkal szemben, amelyek náluk verbuválnak diákokat.

Mindez világos jele annak, hogy az antiszemita incidensek az amerikai egyetemeken egyre inkább befolyásolják az egyes zsidó diákok döntéseit arról, hogy hol tanulnak tovább.

A terrortámadás és a válaszcsapások éppen akkor történtek, amikor a középiskolásoknak be kellett adniuk továbbtanulási jelentkezési lapjukat. Mindez tovább fokozta az amerikai zsidók körében már korábban is meglévő nyugtalanságot a zsidó diákok helyzetével kapcsolatban az egyetemi kampuszokon.

“Határozottan úgy érezzük, hogy továbbra sem hívhatjuk meg az egyetemek képviselőit, hogy úgy beszéljenek diákjainkkal, ahogyan azt a múltban tették” – írta a TABC iskolavezetője, Shlomo Stochel rabbi. “A fiuk fizikai és érzelmi jóléte ehhez túl fontos számunkra”.

A TABC és a Ma’ayanot adminisztrátorai azt írták, hogy a toborzóknak mostantól “az egyetem vezetőségének nyilatkozatát kell magukkal hozniuk, amelyben részletezik, hogy miként védik meg a zsidó diákokat a kampuszon.

A bejelentés több egyetemi kampuszon történt antiszemita incidens után hangzott el. Ilyen volt például egy erőszakos antiszemita incidens egy palesztinbarát tüntetésen a Tulane Egyetemen; egy veszélyes helyzetet, amikor zsidó diákok barikádoztak el magukat a Cooper Union könyvtárában, egy palesztinbarát tüntetés során; legutóbb pedig az elmúlt vasárnap este kaptak halálos fenyegetést zsidó diákok a Cornell egyetemen, melyek célpontja a kóser étkezde volt.

A főiskolákat és egyetemeket az izraeliek által elszenvedett erőszakkal kapcsolatos nyilvános nyilatkozataik miatt is kritika érte, és néhány esetben neves zsidó adományozók megfogadták, hogy tovább nem támogatják azokat az intézményeket, amelyek szerintük nem ítélték el eléggé a Hamászt, vagy hagyták, hogy az antiszemita érzelmek zavartalanul kibontakozzanak.

Az antiszemita légkör annyira megrémítette a Biden-kormányzatot, hogy az amerikai oktatási minisztérium két hetet adott magának arra, hogy tervet dolgozzon ki és nyújtson be az egyetemi antiszemitizmus fellángolása elleni küzdelemre.

A középiskolák politikájának megváltoztatásával az a cél, hogy növeljék a nyomást az egyetemekre, hogy cselekedjenek – áll a TABC levelében.

“Reméljük, hogy a diákjaink biztonságát előtérbe helyező közös álláspontunk arra fogja késztetni az egyetemeket, hogy foglalkozzanak a jelenlegi helyzet súlyosságával” – áll a levélben. “

“Akik nem tudnak, vagy nem akarnak eleget tenni jogos és jogos kérésünknek, azokat nem látjuk itt szívesen.”

[popup][/popup]