Zsidó influenszerek az antiszemitizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Több mint 300 vezető közösségi média influencer gyűlt össze New Yorkban egy kétnapos eseményen, amelyet a szervezők az antiszemitizmus, a félretájékoztatás és a gyűlölet elleni legnagyobb globális influencer-csúcstalálkozóként írtak le.

Forrás: Algemeiner

A “Hangok az igazságért: Influencerek együtt az antiszemitizmus ellen” című csúcstalálkozóra vasárnap és hétfőn került sor a Combat Antisemitism Movement (CAM) szervezésében, együttműködve az izraeli külügyminisztériummal, a The Center for Jewish Impact-tal és a Jewish Agency for Israel-lel.

Véleményvezérek sokszínű csoportja – köztük, szakácskönyvek szerzői, művészek, zenészek és sportolók – fogtak össze, hogy megosszák az antiszemitizmussal kapcsolatos tapasztalataikat, és stratégiát dolgozzanak ki arra vonatkozóan, hogyan használják online jelenlétüket a gyűlölet elleni küzdelemben.

Az október 7-i tragikus Hamasz terrortámadás óta sok zsidó influenszer szembesült antiszemita zaklatással az összes közösségi média platformon, sokan közülük elveszítették márkapartnerségeiket és szerződéseiket is, miután szolidaritást vállaltak Izraellel és a zsidó közösséggel.

Mindazonáltal továbbra is arra használják platformjaikat, hogy felhívják a figyelmet az antiszemitizmusra, kifejezzék szolidaritásukat Izraellel, és fellépjenek az Izraellel és a zsidó néppel kapcsolatos félretájékoztatás ellen.

A kétnapos csúcstalálkozón részt vett Ritchie Torres kongresszusi képviselő, Kosha Dillz rapper, Ryan Turrell profi kosárlabdázó, Julia Haart valóságsztár és vállalkozó, Tova Friedman holokauszt-túlélő, Montana Tucker táncos és aktivista, valamint Yael Arad judoka, Izrael első olimpiai érmese.

A Grammy-jelölt reggae énekes és dalszerző, Matisyahu, aki márciusban kiadott egy dalt az antiszemitizmusról, arról beszélt, hogy menedzsere menesztette, és számos tervezett koncertjét törölték, miután szolidaritását fejezte ki Izraellel az október 7-i Hamasz támadás után.

Matisyahu

Az esemény vasárnap esti nyitógáláján New York város polgármestere, Eric Adams arról beszélt, hogy meg kell akadályozni, hogy az egyetemi kampuszokon “gyűlöletet keltsenek” és felhívta a figyelmet a közösségi média veszélyes sötét sarkaira, ahol virágzik az antiszemitizmus és a félretájékoztatás, és “az igazság már nem számít”.

A Bravo producere, televíziós és rádiós műsorvezetője, Andy Cohen a nyitógálán azt mondta a közönségnek: “Légy büszke arra, hogy zsidó vagy, és ne félj attól, hogy ezt nyilvánosan megmutasd. Néha a legegyszerűbb jelzők vagy gesztusok a legerősebbek és a leghatékonyabbak.”

Lynn Shabinsky influenszer több ezer követőjét vesztette el a közösségi médiában, miután megosztotta a Hamasz túszainak szabadon bocsátására vonatkozó felhívást. Mindezt így kommentálta: “Nincs szükségünk rájuk. Emberekként vagyunk itt. Túl kell élnünk. A pénz később jön.”

“A zsidóknak ma van hangjuk, erősek és rugalmasak vagyunk” – mondta Montana Tucker. “Szerencsések vagyunk, hogy a közösségi média platformjainkat használjuk az emberek elérésére a világ minden tájáról. Tapasztaltuk, hogy a márkaügyleteink meghiúsulnak, halálos fenyegetéseket kapunk, de továbbra is minden nap harcolni fogunk, és nem adjuk fel.”

A találkozó hétfő este egy cselekvésre való felhívással zárult, amely arra ösztönözte a résztvevőket, hogy továbbra is használják közösségi média platformjaikat az antiszemitizmus leküzdésére.

“Olyan világban élünk, amelyben a hazugság igazsággá válik, az igazság hazugsággá, az áldozatok agresszorokká, az agresszorok pedig áldozatokká válnak” – mondta Ofir Akunis, Izrael New York-i főkonzulja.

De tudnotok kell: azok, akik ezt a háborút kezdték, vereséget fognak szenvedni. Nem leszünk többé erőszak áldozatai. Elég. Elég.”

“Itt a lehetőség, hogy változást érjünk el. Álljunk ki a zsidó népért, értékeinkért és a kisebbségek védelméért” – mondta Sacha Roytman, a CAM vezérigazgatója. “A tétlenség már nem opció. Hozzuk vissza az aktivizmust és a közösségi vezetést, mint életformát.”

Algemeiner – George Hirn

Címkék:közösségi média

[popup][/popup]