Zsidó, feminista filozófus: a Hamasz-mészárlás “fegyveres ellenállás volt egy elnyomó állammal szemben”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ez az a gondolkodásmód, amely a Hamászt progresszív szervezetként keretezi újra.

Judith Butler, a befolyásos feminista és gender studies tudós felháborodást váltott ki, miután az október 7-én történt nemi erőszakot és gyilkosságokat az állami erőszakkal szembeni “fegyveres ellenállás” cselekedeteinek nevezte.

A régóta Izrael-kritikus a Paroles d’Honneur című francia YouTube-műsorban a konfliktusról tartott vita során tette ezt a megjegyzést.

Butler szerint a támadások “gyötrelmesek” és “szörnyűek” voltak, de hozzátette: “Lehet vitatkozni arról, hogy szerintünk ez helyes-e. Azonban – folytatta – “Ez egy fegyveres ellenállás volt. Ez nem terrortámadás és nem antiszemita támadás; ez egy izraeliek elleni támadás volt.”

“Azt tudják, hogy nekem nem tetszett az a támadás, ezzel a nyilvánosság elé léptem [és] bajba is kerültem, mert azt mondtam, hogy gyötrelmes volt, szörnyű volt.”

Dave Rich, a brit zsidók védelmi szervezete, a Community Security Trust politikai vezetője válaszul azt írta: “Ez az a gondolkodásmód, amellyel a Hamászt, egy intoleráns, reakciós szervezetet – amelynek hite és tettei minden valódi baloldali értéket és elvet valló ember számára visszatetszőek – progresszívként definiálják újra.”

Izrael szóvivője, Eylon Levy, a következőket írta: “Ha azt hiszed, hogy egész családok élve elégetése és lányok megerőszakolása a fegyveres ellenállás aktusa, akkor nem vagy a béke szószólója. És hogy te zsidó vagy-e, azon is lehet vitatkozni.”

Butler is elmondta a beszélgetésen: “Nagyon ostoba lennék, ha … úgy döntenék, hogy ebben a történetben az egyetlen erőszak az izraeli emberekkel szemben elkövetett erőszak.

“Ez egy olyan felkelés volt, amely egy leigázott állapotból indult és egy erőszakos államapparátus ellen. Most lehetsz a fegyveres ellenállás mellett vagy ellen, lehetsz a Hamasz mellett vagy ellen, de legalább nevezzük fegyveres ellenállásnak, és akkor lehet vitát folytatni.”

Butler megjegyzéseit széles körben megosztották, többek között a Hamász médiuma, a Quds News Network is.

Judith Butler, a Berkley Egyetem összehasonlító irodalomtudományi professzora befolyásos gondolkodó, írásai bekerültek a legtöbb brit bölcsészettudományi kurzus alapvető szövegei közé.

Butler maga is zsidó, és számos Izraelről és Palesztináról szóló véleménycikkében és interjújában hangsúlyozza, hogy “ezt zsidóként mondom”.

JC

Címkék:gender studies, Judith Butler

[popup][/popup]