Zelenszkij javasolja, hogy a tárgyalásokra Putyinnal Jeruzsálemben kerüljön sor

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton azt nyilatkozta, hogy javasolta Naftali Bennett miniszterelnöknek: a tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Jeruzsálemben kerüljön sor.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EP képviselői elött felszólalva 2022. március 1. (Fotó: Twitter)

Zelenszkij a Haaretz kijevi tudósítójának az izraeli közvetítéssel kapcsolatos kérdésére ezt válaszolta:

„Pozitívan értékeljük bárki közvetítését. De nem nevezem Bennett miniszterelnököt ‘bárki’-nek. Önök fontos szerepet játszhatnak, mert Izrael gazdag történelemmel rendelkező ország” – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

Kijev jövőjét Zelenszkij így látja:

,,Ha mindannyiunkat elpusztítanak, akkor bejutnak Kijevbe. Ha van több száz vagy tízezer ember, akiket most Oroszország toboroz, és mindannyian több száz vagy több ezer tankkal jönnek, akkor bejutnak Kijevbe. Tisztában vagyunk ezzel. Ha szőnyegbombáznak és kitörlik ennek az egész régiónak a történelmi emlékezetét, Oroszország történelmét, Európa történelmét, akkor bejönnek Kijevbe. Ha ez a céljuk, akkor vonuljanak be. De akkor egyedül kell élniük ezen a földön. Természetesen nélkülünk. Mert itt nem lelnek barátokra közöttünk.”

Ami az Ukrajna és Oroszország közötti izraeli közvetítést illeti, Zalanszkij hozzátette:

„Izrael alapító atyái között voltak ukrán zsidók, akik magukkal vitték történelmüket és azt az erős vágyat, hogy egy olyan csodálatos államot építsenek, mint amilyen most. Szóval egyáltalán nem rossz, hogy van egy ilyen közvetítőnk. Beszéltem Bennett úrral, és elmondtam neki, hogy nem hiszem, hogy most helyénvaló, hogy Oroszországban, Ukrajnában vagy Fehéroroszországban legyen a találkozó. Ezek nem olyan helyek, ahol bármiféle megegyezésre juthatunk a háború megállítása érdekében. Nem a technikai megbeszélésekre gondolok, hanem a vezetők közötti találkozókra. Hiszem, hogy Izrael ilyen helyként szolgálhat, és különösen Jeruzsálem.”

A Reuters szerint Zelenszkij azt mondta, reméli, hogy Naftali Bennett miniszterelnök pozitív hatással lesz a tárgyalásokra.

,,Minél többet beszélünk biztonsági garanciákról (Ukrajnának), és hogy mely országokat kell belefoglalni a biztonsági garanciákról szóló egyezménybe, akkor Izraelnek ezen országok közé kell tartoznia – egyértelműen” – mondta.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy „sok zsidó vándorolt be Ukrajnából, Oroszországból, Fehéroroszországból és Kazahsztánból Izraelbe.

,,Nagy számban vannak ukrán és orosz ajkúak, nagy az eloszlás – szerintem körülbelül másfél millió… Ezek az emberek befolyásolják a döntéshozatalt, és azt hiszem, biztosan támogatnak minket, bár néhányan Oroszországot is támogathatják, mert a média fontos szerepet játszik. Izraelben, ahogy Németországban és az Egyesült Államokban is nagy befolyást gyakorol az orosz média. Ukrán csatornák alig voltak. Azt hiszem, itt az ideje változtatni ezen a gyakorlaton.”

Teljes cikk

Címkék:Jeruzsálem, közvetítés, Oroszország, Ukrajna

[popup][/popup]