Yahya Sinwar egyedül döntött az október 7-i támadásról, feldühítve a Hamász politikai vezetőit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Palesztin források szerint a támadásról szóló döntést öt helyi Hamász-vezető hozta meg, köztük Sinwar.

Yahya Sinwar és Ismail Haniyeh

Yahya Sinwar, a Hamász gázai vezetője bírálatok tárgya volt a Hamász vezetésén belül, amiért – a Sky News Arabia keddi jelentése szerint – a többi Hamász-vezetővel való előzetes egyeztetés nélkül indította el az október 7-i támadást.

Az a-Sharq el-Awsat nevű londoni arab újság januárban megjelent, az al-Kasszam Brigádokhoz közel álló palesztin forrásokra alapozott jelentése azt állította, hogy a támadásról szóló döntést kizárólag öt Hamász-vezető hozta meg, akik között az egyik volt Sinwar.

Ráadásul a jelentés szerint maga a támadásról szóló döntés és annak időzítése csak október 6-án, egy nappal a támadás előtt született meg.

A titoktartás biztosítása érdekében a Hamász számos csapatparancsnokát nem avatták be a támadás konkrét részleteibe, míg az al-Kasszam Brigád egységeinek vezetői mintegy három nappal korábban kaptak információt a támadásról.

Az a-Sharq el-Awsat jelentése szerint csak néhány órával a támadás előtt jutottak el a támadással kapcsolatos részletek a Hamász-vezetők szélesebb köréhez, köztük Iszmail Haníjehhez, a Hamász politikai irodájának vezetőjéhez és Száleh Arourihoz, a Hamász egyik magas rangú vezetőjéhez.

Jpost.com

[popup][/popup]